maandag 5 mei 2014

Reisadvies Nigeria waarschuwt voor ontvoering

© ap.


In het reisadvies voor Nigeria wordt al jaren gewaarschuwd voor ontvoeringen en berovingen. 'Bij reizen en verblijf in Nigeria, inclusief de grote steden, wordt geadviseerd rekening te houden met aanhoudende risico's van criminaliteit met inbegrip van berovingen en ontvoeringen', schrijft Buitenlandse Zaken in het advies.

Vooral in noord en noordoostelijk Nigeria wordt geadviseerd rekening te houden met aanhoudende hoge dreiging van etnisch en religieus getint terrorisme en geweld. 'Inclusief ontvoeringen van westerlingen.'

Militanten zouden drie Nederlanders hebben gekidnapt in de Nigeriaanse Niger Delta. Het zou gaan om twee mannen en een vrouw. Ze waren in het gebied om te kijken hoe ze de lokale bevolking verder konden helpen met de gezondheidszorg.

Vorige week werd er een bomaanslag in Nyanya, een buitenwijk van de hoofdstad Abuja, gepleegd. Dat was op bijna dezelfde plek als de aanslag op 14 april waarbij doden en tientallen gewonden zijn gevallen. Nieuwe aanslagen zijn niet uit te sluiten, benadrukt Buitenlandse Zaken. Het departement raadt bezoekers van Nigeria 'ten zeerste aan drukke openbare plaatsen waaronder hotels en andere gelegenheden waar ook veel westerlingen komen, te mijden'.




Aanslagen
Terroristische doelen in Nigeria zijn divers. Aanslagen kunnen in alle deelstaten voorkomen, waarschuwt Buitenlandse Zaken. De Islamitische fundamentalistische beweging Boko Haram en daarmee verwante groepen plegen de meeste aanslagen.

Levensbedreigende overvallen, ontvoeringen en berovingen komen ook veel in het land voor. Criminele acties zijn algemeen niet specifiek tegen westerlingen gericht, maar op welgestelden. Vuurwapengebruik en schermutselingen met de politie zijn geen uitzondering.

Door de onvoorspelbare veiligheidssituatie in bepaalde regio's in Nigeria is goede consulaire bijstand niet altijd mogelijk, laat Buitenlandse Zaken verder weten. Dit geldt vooral voor de afgelegen delen van de Niger Delta waar de Nederlanders zouden zijn ontvoerd en noordoost Nigeria.




Bron
Lees ook: 'Nederlanders gekidnapt in Nigeria'
Lees ook: Boko Haram: ontvoerde meisjes verkocht op markt
Lees ook: 'Nederlanders Nigeria ontvoerd door piraten'
Lees ook: Ontvoerden 'aangezien voor Shell-mensen'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten