zondag 4 mei 2014

Visser vangt 'prehistorische' haai in Golf van Mexico

De koboldhaai © NOAA.



De minst bekende, maar ook de lelijkste haai ter wereld wordt hij genoemd, de koboldhaai. Garnalenvissers in de Golf van Mexico waren daarom ook verrast toen dit prehistorisch uitziend dier in hun netten zat.

De haai is nog maar één keer eerder in het gebied ten zuiden van de Verenigde Staten gezien. Het dier woont diep onder water, bij Japan, in de Indische Oceaan en bij Zuid-Afrika. Maar nu vonden vissers de koboldhaai voor Key West, in de zuidelijke staat Florida.

De haai is roze, en heeft een lange snuit boven een rij scherpe tanden die naar buiten steken. Het dier heeft de bijnaam 'levend fossiel'. 'Ik wist niet eens wat het was', zegt visser Carl Moore. 'En ik durfde geen meetlint te gebruiken, dat beest heeft zulke bizarre tanden, dan zou het beschadigd raken.'

Teleurgesteld
Hij gooide de haai daarom terug in het water maar niet voordat hij er een foto van nam met zijn telefoon. Het incident deed zich half april voor, maar pas nu heeft Moore zich met de foto's gemeld bij de Nationale Oceaandienst.

Wetenschapper zijn teleurgesteld dat ze het dier niet kunnen onderzoeken. Ze weten niet hoe oud ze worden, hoe snel ze groeien. Volgens visser Moore vertelden de onderzoekers hem dat hij één van de tien mensen ooit is die dit dier levend hebben gezien.

Hij zegt dat hij geen moment heeft getwijfeld over het teruggooien van de koboldhaai. 'Dat is mijn oceaan en alles wat erin leeft, gaat mij aan. Ik ken de waarde van het behouden van dingen.'




Bron
foto+video: http://spacecat90.antville.org/stories/1843232/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten