zondag 4 mei 2014

Van matige vorst naar 20 graden


’Fraai weer op Bevrijdingsdag’

Bevrijdingsfestival in Utrecht. © ANP.



Het wordt op Bevrijdingsdag fraai weer. Dat meldt de weersite Weerplaza. Afgelopen nacht was het in het zuiden en oosten behoorlijk koud. Op vliegbasis Twente daalde de temperatuur aan de grond tot -7,1 graden. Ook in Salland en een groot deel van Noord-Brabant was sprake van matige vorst aan de grond. Met -7,1 graden was het in Twente een evenaring van de koudste nacht sinds deze grondmetingen daar in 1971 begonnen. In 1996 werd het op 6 mei ook -7,1 graden.

Op normale waarneemhoogte (rond 1,5 meter) daalde de temperatuur ook tot onder het vriespunt. In een strook van Twente via Gelderland naar het westen van Noord-Brabant wordt het 0 tot -2 graden. Hoewel het een koude nacht was, is vorst begin mei niet ongewoon aldus Weerplaza. In Twente heeft het in mei al tientallen keren gevroren. Het koudst was het op 6 mei 1996 met op 1,5 meter hoogte een minimum van -3,9 graden.

Het was voorlopig de laatste koude nacht. Vanmiddag is het met 10 tot 15 graden nog een de frisse kant, vanaf morgen gaat de temperatuur weer omhoog. Tijdens dodenherdenking is het vanavond droog bij temperaturen van 9 tot 12 graden. Alleen de Waddeneilanden maken een kleine kans op een spatje regen.

Bevrijdingsdag levert fraai weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af bij weinig wind. Op de Waddeneilanden wordt het 15 graden en in het binnenland 18 tot 20 graden.

Vanaf dinsdag breekt een periode aan met wisselvallig weer. De temperatuur ligt bij dit buiige weer rond of iets boven de 15 graden. Mocht het een keer zo uitpakken dat juist in de middag de zon even behoorlijk schijnt dan kan het nog een paar graden warmer worden, maar de kans op onweer neemt dan ook toe.




Bron
Lees ook: Dodenherdenking bewolkt, Bevrijdingsdag warm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten