zondag 3 augustus 2014

Dodental aardbeving China loopt op: zeker 367 doden in Yunnan

© anp.


Het dodental als gevolg van een krachtige aardbeving in de Chinese zuidwestelijk provincie Yunnan loopt snel op. Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft het over zeker 367 dodelijke slachtoffers. De kans is groot dat dat aantal nog stijgt. Naast de doden raakten er zeker 1881 mensen gewond. Het is onduidelijk of er nog mensen worden vermist. Het epicentrum lag dicht bij de stad Ludian, waar ongeveer 265.000 mensen wonen.


Eerder leek het nog om tientallen slachtoffers te gaan. De beving had een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Tientallen mensen raakten gewond en vele huizen zijn ingestort. De autoriteiten hebben een team van 30 mensen naar het gebied gestuurd om de situatie te evalueren. Ook zijn hulpgoederen onderweg, zoals tenten, veldbedden en dekens.

Volgens het Seismologisch Instituut China vond de aardbeving plaats om half vijf in de middag (lokale tijd). Daarna werden nog 44 naschokken geregistreerd, waarvan sommige sterker waren dan 5,0. Een Amerikaans seismologisch centrum registreerde de kracht van de 'hoofdbeving' iets lager: 6,1.

Volgens de lokale autoriteiten in het zuidwesten van China zijn er meer dan 12.000 huizen ingestort. Daarnaast raakten 30.000 gebouwen beschadigd. Xinhua meldde dat veel mensen tijdens de trillingen in paniek de straat op renden. Zo'n 2500 militairen en 700 politie- en brandweermannen zijn ingezet om te zoeken naar overlevenden. Daar worden ook 12 speurhonden bij gebruikt.

Supertyfoon
Vorige maand werd Yunnan getroffen door supertyfoon Rammasun. Door de tyfoon kwamen zeker 33 mensen om in Yunnan en andere delen van China. De storm trof ook de Filippijnen. Eind mei was er ook al natuurgeweld in Yunnan. Toen veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter tientallen gewonden.

De ergste aardbeving in de regio vond plaats in 2008 in de provincie Sichuan, die grenst aan Yunnan. Toen vonden ongeveer 90.000 mensen de dood.




Bron
Lees ook: Dodental aardbeving China boven 400

Geen opmerkingen:

Een reactie posten