vrijdag 8 augustus 2014

Amerika opent luchtaanval in Noord-Irak

De Verenigde Staten zijn begonnen met het uitvoeren van luchtaanvallen in Irak. De eerste aanval vond plaats in de Noord-Iraakse stad Erbil, waar Koerdische troepen in gevecht zijn met strijders van de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat meldt de secretaris-generaal van het Pentagon op Twitter.

De aanval was gericht tegen artillerie van IS in de buurt van Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. Er wonen 1,5 miljoen mensen, onder wie veel westerse burgers die in de olie-industrie werken. De strijders van IS zijn de stad op 100 kilometer genaderd.

Twee F/A-18 straaljagers wierpen vijfhonderdponders af boven het artilleriegeschut en de vrachtwagen die het geschut voorttrok, aldus de woordvoerder van het Pentagon.

De Britse regering heeft alle burgers opgeroepen te vertrekken uit delen van Iraaks Koerdistan, waaronder Erbil. Volgens de Britten kan de veiligheidssituatie daar snel verslechteren.

'Gerichte luchtaanvallen'
Vannacht werd al bekend dat de Amerikaanse president Barack Obama toestemming heeft gegeven aan Amerikaanse soldaten in Irak om 'gerichte luchtaanvallen' uit te voeren. Ook zei hij dat de Iraakse regering de VS heeft opgeroepen om te helpen bij het 'voorkomen van een mogelijke genocide' op de berg in Sinjar, in het noorden van Irak, waar zo'n 40.000 gevluchte Yezidi's zich schuilhouden voor IS. De Yezidi's behoren tot de oudste geloofsgemeenschappen van het Midden-Oosten en worden door soennitische extremisten beschouwd als duivelsaanbidders.

'Als de levens van burgers op het spel staan, komen de Verenigde Staten in actie', zei Obama. De Amerikaanse president ontkende dat er nieuwe troepen naar Irak zullen worden gestuurd.

Opmars IS
De Islamitische Staat heeft grote delen in Noord-Irak en in het noorden en oosten van Syrië in handen, waar ze een islamitisch kalifaat hebben uitgeroepen. De jihadisten baseren zich op de traditionele leefregels van de profeet Mohammed en houden vast aan de sharia. Uit plaatsen waar IS de macht heeft komen geregeld gruwelverhalen: vrouwen worden gestenigd, mannen gekruisigd en het afhakken van handen bij diefstal is een geoorloofde straf.

De opmars van de jihadisten kreeg het afgelopen weekeinde een belangrijke impuls, toen zij hun Koerdische tegenstanders een gevoelige nederlaag toebrachten in het noorden van Iraaks Koerdistan. Het Koerdische gebied werd tot voor kort gezien als een betrekkelijk veilige regio in het door vele aanslagen getroffen Irak.




Bron: video
Lees ook: 'IS probeert stuwdam Mosul te repareren'
Lees ook: Amerika voert nieuwe luchtaanvallen op IS uit
Lees ook: 'IS dreigt met massamoord op yezidi's'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten