vrijdag 8 augustus 2014

Wie is die met een zwaard zwaaiende hipster van IS?

Islam Yaken. © Twitter.


Vergelijkingen met Osama Bin Laden zijn al gemaakt. Een zoon uit een welvarende familie in het Midden-Oosten bekeert zich tot religieus fundamentalist en groeit in sneltreinvaart tot de posterboy van een terroristische beweging. Maak kennis met Islam Yaken, een Egyptische jongeman met een westers uiterlijk die op sociale media het hippe gezicht van IS (voorheen bekend als ISIS) lijkt te zijn.

'Gewapend' met een enorme krullenbol, designerkelding een moderne bril met zwarte montuur en een getrimde baard, maakt Yaken snel carrière als een van de blikvangers van de opstandelingen, die de regio in de greep houden. Op twitter circuleren heldhaftig ogende foto's uit de Syrische stad Raqqa waarop hij met een zwaard zwaait, gezeten op de rug van een paard.

Maar achter zijn hippe uiterlijk gaat een bloedige waarheid schuil. Op zijn twitteraccount postte hij al eens een gruwelijke foto van een man wiens keel wordt doorgesneden. (Let op: schokkende beelden!)

Talen
De zoektocht naar de achtergronden van de 'Hipster jihadi', zoals hij wordt genoemd, komt uit in Egypte. Daar groeide de jongeman op in een welvarende en bekende familie in Caïro. Volgens Al-Arabiya studeerde hij rechten en spreekt hij ook goed Engels en Frans.

Voordat hij zich op het fundamentalisme stortte, hield hij zich vooral bezig met het oppompen van zijn spiermassa. Hij postte een aantal foto's en een filmpje (zie hieronder) waarop hij maar al te graag zijn gespierde torso toont.

Moslimbroederschap
Vrienden vertellen dat hij radicaliseerde nadat in zijn vaderland het Moslimbroederschap aan de kant werd geschoven door het regime van de huidige machthebber, president El-Sisi.

Of hij zelf ook actief is als strijder is vooralsnog onduidelijk. Waarschijnlijk wordt hij gebruikt als een soort PR-stunt om IS een beter daglicht te stellen bij jongeren en potentiële rekruten. Via sociale media probeert hij zijn familie over te halen om ook naar Syrië te komen.

Critici
Voor zijn Egyptische critici had hij nog een boodschap: 'Sommige mensen beledigde me, maar dat is normaal. ik verzeker ze dat wanneer God Egypte voor ons openstelt en ze nog in leven zijn, we op hun delete-knop zullen drukken.'




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten