maandag 15 december 2014

Gijzeling Sydney: wat we wel en wat we niet weten

Een gewapende politieman ter plekke. © getty.


In café Lindt in Sydney worden al urenlang tientallen mensen gegijzeld gehouden. In Australische media wordt de afgelopen uren volop bericht over de gijzeling en ook wordt er veel gespeculeerd; door media en op Twitter. The Sydney Morning Herald en Au.news.com, zetten de belangrijkste feiten over de gijzeling op een rijtje.

Wat we weten
Een onbekend aantal gijzelaars wordt door een gewapende man in café Lindt vastgehouden.

De politie hoorde over het incident om kwart voor tien 's ochtends lokale tijd. Een vrouw zag een man buiten het café staan met een blauwe sporttas met daarin iets wat leek op een geweer.

Vijf gijzelaars zijn ontsnapt, het lijkt erop dat drie van hen werknemers zijn van het Lindt café. Een van de gijzelaars is overgebracht naar het ziekenhuis waar hij is behandeld. Volgens een woordvoerder die verder niets over zijn toestand wilde zeggen, 'gaat het goed met hem'.

De gijzelaars hielden een zwarte vlag met Arabische tekst tegen het raam, een vlag die het symbool is geworden dat IS-aanhangers ook gebruiken.

Zeker een gewapende man is betrokken bij de gijzeling, hij heeft een baard en draagt een band om zijn hoofd.

De politie heeft contact gehad met de gijzelnemer. De politie heeft Australische media gevraagd de details over het gesprek niet naar buiten te brengen.

Voor zover bekend is niemand gewond.

De politie heeft de omgeving afgezet met een groot zwart scherm: zeker 100 politie man en speciale eenheden zijn ter plekke.

Een man die gearresteerd werd zo'n 200 meter bij het café vandaan heeft niets met de gijzeling te maken.

Wat we niet weten
Het is niet bekend wat het motief is van de gijzelnemer of wat hij wil bereiken. De autoriteiten hebben nog niet bevestigd of het incident van terroristische daad is, maar de politie volgt wel de protocollen die gelden in een dergelijke situatie.

We weten niet of de gewapende man explosieven heeft.

Het is onbekend of de man alleen handelt.

De leeftijd, naam en de nationaliteit van de gijzelnemer zijn onbekend, maar hij is bekend bij de politie.

Het aantal gijzelaars is onbekend. Volgens sommige bronnen gaat het om 13 mensen, volgens andere bronnen zou het om wel 40 tot 50 mensen kunnen gaan. Volgens een politiewoordvoerder zou het om een minder dan 30 mensen gaan.

Het is niet bekend of de vijf gijzelaars die vrij zijn ontsnapt zijn, of mochten gaan.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten