woensdag 17 december 2014

VS en Cuba herstellen betrekkingen

© ap.

De Verenigde Staten en Cuba gaan hun diplomatieke betrekkingen herstellen na ruim vijftig jaar. De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse ambtgenoot Raúl Castro hebben dit woensdag bekendgemaakt. Obama zei dat de ambassade in Havana weer opengaat. Begin 1961, twee jaar na de communistische machtsovername op Cuba, sloot de Amerikaanse ambassade aan het strand van Havana.

Het embargo tegen Cuba had Washington al in oktober 1960 afgekondigd omdat het nieuwe Cubaanse regime van Fidel Castro, de broer van de huidige president, zich op de Sovjet-Unie richtte. Obama herziet de kille relatie met Cuba nu door beperkingen te versoepelen die het reizen van en naar Cuba, het Amerikaans-Cubaanse betalingsverkeer en de telecommunicatie bemoeilijken.

De leiders dankten in hun toespraken Canada en het Vaticaan voor hun bemiddeling. De toenadering is een gevolg van onderhandelingen over een gevangenenruil. Daarbij lieten de VS drie Cubaanse spionnen vrij en Cuba liet twee Amerikanen gaan. Cuba is sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie economisch erg afhankelijk van Venezuela geworden, een land dat in diepe crisis verkeert.

Pressiemiddel
Obama beklemtoonde dat hij het embargo zelf niet kan opheffen, omdat de wet stelt dat alleen het Congres dat kan. Hij vroeg het Congres daarover in debat te gaan. Steeds meer Amerikanen zijn ervan overtuigd dat het pressiemiddel nooit heeft gewerkt. Ze willen meer contact met Cuba. In Florida, waar veel Cubaanse vluchtelingen en Castro-haters neerstreken, zou volgens een opiniepeiling inmiddels al meer dan 60 procent voor betere betrekkingen zijn.

De Amerikaanse regering beschouwt het regime van de Castros nog steeds als autoritair, maar het embargo is volgens Obama nutteloos. Bovendien wordt het embargo in heel Latijns-Amerika verguisd. Canada heeft altijd goede relaties met Cuba gehad. Washington is alleen komen te staan in zijn beleid jegens Cuba.

Panama heeft Raúl Castro uitgenodigd voor een Amerikaanse top in april waar Cuba eerder door toedoen van de VS niet welkom was. Obama verwelkomde Castro alvast voor die top en groette zijn gehoor in het Spaans: Somos todos Americanos (Wij zijn allemaal Amerikanen).




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten