dinsdag 16 december 2014

TTP: bonte verzameling radicale groeperingen

Een van de oud-commandanten van TPP:Latifullah Mehsud. Hij zou gevangen zijn door de Amerikanen in Afganistan en deze maand aan de Pakistaanse overheid zijn uitgeleverd. © anp.


Bij een aanval van (TTP) op een school in Peshawar zijn dinsdag zeker honderd mensen omgekomen, voornamelijk kinderen. De aanval past in de strijd van de terreurgroep, die zich vooral richt op de Pakistaanse regering en in mindere mate de Verenigde Staten (VS).

De TTP is in 2007 opgericht en probeert sindsdien verschillende militante groepen bijeen te brengen. Vandaar dat de groep wordt gezien als een inmiddels bonte verzameling van radicale groeperingen, in plaats van een uniforme organisatie.

Coördinerende rol
De TTP zou een coördinerende rol hebben in de aanvallen van splintergroeperingen. In Pakistan wil de terreurgroep een strenge vorm van de islam en de bijbehorende islamitische wetgeving opleggen aan de bevolking. In Afghanistan strijdt de TTP voor een vertrek van de westerse troepen, die daar sinds 2001 aanwezig zijn. De groep onderhoudt nauwe banden met leiders van al-Qaeda. De organisatie verdient geld via criminele netwerken en heeft op verschillende plaatsen in Pakistan voet aan de grond gekregen. Ook ontvoeringen zijn voor de TTP een manier om geld te verdienen.


Leider omgekomen
In 2009 stierf de leider van de TTP, Baitullah Mahsud, door een aanval met een Amerikaanse drone. Zijn opvolger Kahimullah Mehsud zei meermaals dat de organisatie ook de VS op eigen grond wil aanvallen. De TTP claimde een mislukte aanslag op Times Square in New York in 2010.

Aanslag
Een splintergroep van de TTP claimde begin november nog de aanslag op een grenspost met India te hebben gepleegd. Daarbij kwamen zo'n zestig mensen om het leven. Vorig jaar eiste een aanslag op twee kerken van een andere groep binnen de TTP tachtig levens. Ook de aanslag op Malala Yousufzai, die onlangs de Nobelprijs voor de Vrede won, staat op naam van de TTP.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten