vrijdag 17 april 2015

Dierentuin voedert zeldzame antilope aan roofdieren

Afbeelding van een antilope. Ter illustratie © afp.


Dierenpark Planckendael in het Belgische Mechelen euthanaseert gezonde dieren als zij 'in overtal' zijn en nergens anders terechtkunnen. Vorige maand gebeurde dat nog bij een algazel, een in het wild uitgestorven antilopesoort, en twee bizons.

In het wild komt de algazel niet meer voor. Algazellen bestaan enkel nog in dierentuinen, waar ze overleven dankzij kweekprogramma's. Toch werd er half maart in Planckendael eentje - gezond en wel - bewust gedood.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen geeft toe dat het euthanaseren van dieren deel uitmaakt van het beleid rond 'surplusdieren': beesten waar een overschot van is en niet terecht kunnen in andere parken in Europa.

Geboortebeperking
"We proberen er daar zo weinig mogelijk van te hebben, door waar nodig aan geboortebeperking te doen", zegt de KMDA tegen Het Laatste Nieuws. "Waar nodig doen we aan geboortebeperking. Euthanasie is het laatste middel waar we naar willen grijpen. Helaas gaat dat soms niet anders."

Begin 2014 was er wereldwijd grote ophef toen de dierentuin in Kopenhagen een gezonde giraffe doodde en aan de leeuwen voerde. Giraffe Marius moest dood om inteelt te voorkomen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten