donderdag 16 april 2015

Duikers vestigen record met vinden miljoenenschat


© F.Bassemayousse/Deep Ocean Search.


Een duikteam heeft voor 47 miljoen euro aan zilveren munten opgedoken uit het Britse schip SS City of Cairo, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door een Duitse onderzeeër werd getorpedeerd. De 'zilverschat' werd gevonden op zo'n 3000 kilometer ten westen van Afrika, op een diepte van meer dan 5 kilometer. De berging van een schat op die diepte betekende gelijk een 'wereldrecord'. .

Bergingsbedrijf Deep Ocean Projects (DOS) vond het stoomschip in 2011 en borg de vele tonnen aan zilveren Indiase roepees al in september 2013, maar mocht het nieuws nu pas van de Britse regering naar buiten brengen. Het zilver is omgesmolten door de Britse regering, het gespecialiseerde bedrijf uit Mauritius kreeg een deel van de miljoenenopbrengst die door verschillende media op 47 miljoen euro wordt geschat.

Duitse torpedo's
De SS City of Cairo was in 1942 op weg van Bombay naar Engeland. Een deel van de lading bestond uit 100 ton aan zilveren munten, bedoeld voor de Britse regering om de oorlog tegen de nazi's te financieren. Rond half negen 's avonds ontdekte een Duitse U-boot het stoomschip. Een torpedo raakte de Britse boot.

De 296 mensen aan boord (waarvan 136 passagiers) verlieten zo snel als ze konden de SS City of Cairo. Tien minuten na de eerste inslag werd een tweede torpedo afgevuurd door de Duitsers, waarna het schip snel zonk. Zes van de opvarenden vonden daarbij de dood.

De anderen gingen in meerdere reddinsgboten op weg naar vaste land. Nog eens 98 mensen overleden tijdens die tocht, voordat de boten op verschillende plekken werden gespot door andere schepen en de mensen gered.

Wrak
De schat leek voor altijd verdwenen, tot DOS in 2011 het in tweeën gebroken wrak van de SS spotte in de Atlantische Oceaan, op zo'n 800 kilometer ten zuiden van het eiland Sint-Helena en zo'n 3000 kilometer ten westen van de Afrikaanse kust. Het wrak lag bedolven onder het slib, soms wel metersdik. Daarbij lag het 5150 meter diep.

Op zo'n diepte was nog nooit een schat geborgen. Het maakte de operatie extra moeilijk, aldus DOS. Het was er kouder dan de duikers gewend waren, het was er moeilijker ademhalen, de stroming was er sterk en ook het gebruikte materiaal moest worden aangepast aan de extreme omstandigheden. Toch slaagde het bergingsteam, geleid door de Britten, erin om eind september de laatste gevonden munten boven te halen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten