donderdag 16 april 2015

Politie VS schiet man dood terwijl familie meekijkt via tv


Frank Ernest Shepherd. © Politie Houston/ABC13.


De politie in het Amerikaanse Houston heeft gisteren een ongewapende zwarte man doodgeschoten terwijl zijn familie via de televisie live toekeek. Agenten achtervolgden Frank Ernest Shepherd (41), vader van drie kinderen, omdat hij 'verdacht gedrag' vertoonde met zijn auto. Camerahelikopters legden de achtervolging vast, evenals de dodelijke afloop toen de man weigerde zich over te geven.

De politie wilde de man, een barbier wiens dochter Jenesha gisteren jarig was, staande houden nadat hij twee keer op een onveilige manier van baan was gewisseld. Toen de agenten zijn wagen naderden, gaf hij gas en ging hij er vandoor.

Tijdens de achtervolging belde Shepherd het alarmnummer om te zeggen dat hij een kleuter op de achterbank had zitten die hij pijn zou doen als de politie niet zou stoppen. Dat bleek achteraf niet te kloppen.

Het wildwesttafereel kwam tot een abrupt einde toen de man met zijn auto tegen twee andere voertuigen botste op een kruispunt. Toen hij uit de wagen kwam, vroeg de politie hem zijn handen omhoog te doen. Omdat het leek alsof hij iets uit de auto wilde pakken, openden de agenten het vuur. Shepherd, die binnenkort voor de vierde keer vader zou worden, overleefde de kogelregen niet.

,,Dit was een erg gevaarlijke situatie voor de politie van Houston'', zegt een woordvoerder namens de sheriff volgens The Mirror. De twee schietende agenten werkten allebei zes jaar bij de politie. In de auto, die door de kogels was doorzeefd, werd uiteindelijk geen wapen gevonden.

'Dag, ik houd van je'
De verbijsterde moeder van Shepherd volgde de achtervolging thuis op tv, toen de telefoon ging. Het was haar zoon. ,,Dag, ik houd van je'', zei hij. Ze begreep niet waarom hij belde, totdat hij vertelde dat de politie hem achterna zat.

,,Ik begon te bidden. Smeekte hem te stoppen'', zegt moeder Cheryl tegen ABC News. Ze merkte aan haar zoon dat hij wist dat hij niet thuis zou komen. Ook de oom van de man zat nietsvermoedend voor de televisie. ,,Ik vroeg me af: waarom zou je vluchten voor de wet?'', aldus de oom. Hij moest van Shepherds moeder horen dat zijn neef degene was die live op televisie was doodgeschoten.

Talloze familieleden gingen snel naar de plek des onheils, waar ze nauwelijks konden bevatten dat de dode man 'hun' Shepherd was. Hoewel zijn familie vindt dat de man zich had moeten overgeven, verdiende hij het niet om te sterven. Volgens zijn oom vluchtte Shepherd omdat er nog een arrestatiebevel uitstond voor hem omdat hij in 2013 hij een familielid had aangevallen. Maar zijn moeder benadrukte dat het na meedere veroordelingen en een celstraf voor onder meer een gewapende overval nu goed ging met hem.

Zoveelste incident
Het incident komt op een moment dat in de Verenigde Staten hevig wordt gediscussieerd over het geweld van blanke agenten richting zwarte, vaak ongewapende Amerikanen. De discussie werd aangewakkerd nadat vorig jaar zomer een ongewapendezwarte tiener in Ferguson werd doodgeschoten. Het incident leidde in het hele land tot protesten en rellen.

Eerder deze maand schoot een agent Walter Scott (50) meermaals in de rug toen hij probeerde te vluchten bij een verkeerscontrole. De agent wordt vervolgd.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten