donderdag 16 april 2015

Gereedschap ouder dan de eerste mens ontdekt

© epa.


Wetenschappers hebben gereedschap ontdekt dat waarschijnlijk zo'n 3,3 miljoen jaar oud is. De ontdekking, gedaan in Kenia, is zeer bijzonder omdat de oudste mens zo'n 2,8 miljoen jaar oud is..

Het oudste gereedschap dat voor deze vondst werd ontdekt, is zo'n 2,5 miljoen jaar oud. Het lijkt er dus op dat dit gereedschap werd gemaakt door een van de voorlopers van de mens: een Australopithecus. In 1974 werd een van hen opgegraven in Ethiopië, een skelet dat de naam Lucy kreeg. Die menssoort ontstond zo'n vier miljoen jaar geleden in Afrika.

Volgens experts die de gereedschappen onderzocht hebben werden ze waarschijnlijk gebruikt om dingen af te knippen en af te breken. De materialen waren nuttig om planten, noten en vlees te bewerken.

Verfijnd
Onder het gereedschap zat een verscheidenheid aan soorten en maten. Er waren grove gereedschappen, maar ook meer verfijnd materiaal. ,,Ze zijn niet zo verfijnd als de menselijke werktuigen, maar er is geen twijfel dat ze zo bedoeld zijn'', vertelt Richard Potts, die het onderzoek leidde. 

De gevonden werktuigen zijn geen voorlopers van de gereedschappen die gemaakt werden door de eerste mens. Omdat er tussen het ontwikkelen van deze materialen en het ontstaan van de mens zo'n 700.000 jaar zit, is de kans aanwezig dat de kennis van het eerste gereedschap door de ontwikkelaars meegenomen is in het graf. Honderdduizenden jaren later zijn de gereedschappen herontdekt, zo denken wetenschappers.

Lucy © The Cleveland Museum of Natural History


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten