vrijdag 24 juni 2011

Opstijgende Airbus vermijdt botsing op JFK door plots te remmen bij 290 km/u

Op de luchthaven van JFK in New York zijn dinsdag liefst 632 vliegtuigpassagiers heel nipt aan een tragedie ontsnapt. Een toestel van Lufthansa was al beginnen opstijgen, toen het plots bij 290 km/u hevig moest remmen omdat een vliegtuig van Egyptair ten onrechte op de startpiste opdook. Andere piloten zagen de bijna-crash gebeuren en ook de getuigenissen van de passagiers liegen er niet om: ze beleefden de schrik van hun leven. Pas vijf minuten later informeerde de piloot hen over wat er gebeurd was.

Eerst even de feiten op een rijtje. De Airbus 340 van Lufthansa met 286 passagiers en bemanningsleden had de toestemming gekregen om aan de opstijgprocedure richting München te beginnen. Plots riep een luchtverkeersleider tot twee keer toe in paniek: "No! Whoa-whoa-whoa-whoa! Stop met opstijgen!".

Seconden
Een Boeing 777 van Egyptair met 346 passagiers en bemannigsleden aan boord dreigde per vergissing het pad van de Airbus te kruisen. De piloot van de Boeing had wellicht een foute afslag genomen en was daardoor te vroeg op de startpiste gekomen. Door de snelle reactie van de piloot van de Airbus werd een ramp vermeden, want op een bepaald moment waren de toestellen slechts een paar honderd meter van elkaar verwijderd en de remafstand van een volgepakte Airbus bij 290 km/u is uiteraard vrij hoog. Als de piloot enkele seconden later had gereageerd, zou een botsing onvermijdelijk zijn geweest.







Lees verder bij de bron

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten