donderdag 3 april 2014

Russische minister: troepen weg na militaire training

Russische militairen nabij Simferopol, de hoofdstad van de Krim. © reuters.



De Russische troepen bij de grens met Oekraïne zullen zich terugtrekken zodra de militaire training is afgerond. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vandaag laten weten. Lavrov riep op tot de-escalatie van de internationale retoriek.

Volgens bronnen bij de NAVO hebben de Russen 35.000 tot 40.000 troepen gelegerd langs de grens met Oekraïne, uitgerust met tanks, pantservoertuigen, vliegtuigen en helikopters. Een NAVO-functionaris sprak over 'een complete gevechtsmacht.'

Veel Oost-Europese landen zijn ongerust over de Russische agressie tegen Oekraïne, daarom heeft de NAVO de hulp aan Oost-Europese NAVO-lidstaten versterkt. Lavrov wil antwoorden over deze ontwikkelingen van de NAVO. 'We verwachten niet alleen antwoorden, maar antwoorden die volledig gebaseerd zijn op respect voor de regels die we hebben afgesproken', aldus Lavrov vandaag.

'Berkut heeft doden op geweten'
Ondertussen heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov een persconferentie gegeven waarin hij beweert dat Oekraïense speciale troepen, de zogeheten Berkut, tientallen anti-regeringsbetogers hebben doodgeschoten. Dat zou zijn gebleken uit een onderzoek van de regering. Drie leden van de inmiddels opgeheven Berkut zijn gearresteerd, meldde Avakov. Negen verdachten zijn nog voortvluchtig.

Bij de massaprotesten van begin dit jaar kwamen door schietpartijen in de Instytutska straat, in het centrum van Kiev, 76 mensen om het leven. De protesten leidden tot het vertrek van president Viktor Janoekovitsj.




Bron
Lees ook: 'Ex-agenten Oekraïne schoten massaal op eigen volk'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten