vrijdag 23 september 2011
Kan de NASA-satelliet vandaag op u neervallen?
© ap
Vandaag zal de afgedankte satelliet UARS volgens de berekeningen van NASA op Aarde neervallen. Het 6 ton wegende gevaarte zal niet geheel opbranden in de atmosfeer en verschillende brokstukken kunnen dus de grond raken. NASA kan nog niet precies voorspellen waar die stukken zullen vallen, maar Noord-Amerika kan waarschijnlijk geschrapt worden. Ook West-Europa hoeft zich niet veel zorgen te maken.
Hoe groot is de kans dat we vandaag geraakt worden door een brokstuk van de satelliet? Volgens NASA is het risico 1 op 3.200, maar Scientific American relativeert die cijfers. Hoe dan ook is het risico voor de Amerikanen nihil, want de baan van de satelliet zal zich ver van Noord-Amerika bevinden als hij straks de atmosfeer binnendringt. Dat zou vanavond al kunnen gebeuren.
De kans is het grootst dat de brokstukken gewoon in de oceaan zullen vallen. Al blijkt uit een simulatie (zie filmpje) dat een stukje van de baan zich ook boven het land bevindt. West-Europa valt niet compleet buiten de gevarenzone, maar vooralsnog lijken eerder delen van Afrika en Rusland een risico te lopen. NASA gokt vooral op het gebied tussen Antarctica en Zuid-Amerika.
Geen paniek
Volgens specialisten hoeven we niet in paniek te raken. 'Er vallen dagelijks dingen uit de lucht. Grote dingen - die meer dan 500 kilo wegen en zwaar genoeg zijn om brokstukken te genereren - treffen ons ongeveer één keer per week', klinkt het in de Los Angeles Times. Volgens NASA zullen 26 stukken van de satelliet overleven, waarvan sommige meer dan 100 kilo kunnen wegen.
Tot nu toe hebben brokstukken uit de ruimte nog nooit een dodelijk slachtoffer geëist. Slechts één persoon werd geraakt door materiaal dat de terugkeer in onze atmosfeer overleefde. Lottie Williams kreeg in 1997 in Oklahoma een klein stukje van de Delta II-raket op haar schouder. Het woog niet meer dan blikje frisdrank en ze kwam er zonder ernstige verwondingen van af.
Oceaan
UARS zal wel het grootste toestel van NASA in 32 jaar zijn dat op Aarde neerstort. In 1979 werd voorspeld dat brokstukken van Skylab ergens in Zuid-Afrika tegen de vlakte zouden smakken. De restanten ploften echter in de Indische Oceaan. NASA benadrukt dat ook nu de kans groot is dat de brokstukken in zee zullen vallen, aangezien driekwart van onze planeet uit water bestaat.
Na vandaag is het risico op vallende satellieten trouwens nog niet geweken. In november zou de Duitse satelliet Rosat op Aarde vallen en die brokstukken kunnen nog veel groter zijn.
(Redactie)
Bron:
Lees ook: NASA bevestigt neerstorten satelliet
Lees ook: Aarde staat opnieuw satellietcrash te wachten
Lees ook: Duitse satelliet stort neer nabij twee Chinese grootsteden
Labels:
brokstukken,
satelliet,
UARS
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten