vrijdag 23 september 2011

Onderzoekers zetten hersenactiviteit om in beeld


Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Berkeley zijn erin geslaagd om door middel van de hersenactiviteit te meten een film te creëeren die toont wat mensen kijken. Dat meldt de website van de Engelse krant The Telegraph.
De onderzoekers lieten mensen naar een film kijken terwijl ze hun hersenactiviteit maten. Dat deden ze door fMRI-scanners de bloedstromen in de hersenen te laten volgen. Daarna analyseerden ze hoe het visuele centrum van het brein reageerde op de film. Vervolgens wisten ze een computerprogramma te ontwikkelen dat kan gokken waar een persoon naar kijkt.






YouTube
Het programma scant een reeks willekeurige YouTube-filmpjes en haalt daaruit de beelden die het meeste lijken op de computergok. Deze beelden worden dan samengevoegd tot een vloeiende film, waardoor een vaag beeld ontstaat. Hieruit kunnen de onderzoekers afleiden waar een onderzochte persoon naar keek.

Comapatiënten
Volgens professor Jack Gallant, een onderzoeker van het team, is het nog niet mogelijk om gedachten te lezen, maar wel waar iemand naar kijkt. Hierdoor kan het in de toekomst mogelijk worden om dromen of herinneringen op beeld te krijgen. Ook zouden gedachten van comapatiënten beter ingeschat kunnen worden. (sg)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten