vrijdag 30 december 2011

De gevaarlijkste luchthaven ter wereld

Mensen met vliegangst kunnen maar beter niet naar Bhutan op vakantie gaan. Het land, dat geprangd ligt tussen China en India, beschikt namelijk over de gevaarlijkste luchthaven ter wereld. Of landingsbaan, in ieder geval. Al is dat voor discussie vatbaar natuurlijk, want de Princess Juliana International Airport op Sint-Maarten kan die titel ook best claimen.

Paro Airport in Bhutan ligt, net als de rest van het land, midden in het Himalayagebergte, op een hoogte van 2.414 meter. De landingsbaan zelf meet amper 1.981 meter. Om daar te geraken moeten piloten hun vliegtuig door de valleien van de Himalaya manoeuvreren en de huizen die de 5.500 meter hoge bergflanken bevuilen ontwijken. De piloten moeten daarbij ook rekening houden met verraderlijke winden die door de valleien blazen.

Sinds oktober 2009 zijn er slechts acht piloten in de wereld die in Paro mogen landen. Druk Air is de enige luchtvaartmaatschappij die de toelating heeft de luchthaven te gebruiken en vluchten mogen enkel opstijgen en landen bij daglicht. Zo'n 30.000 passagiers maken jaarlijks gebruik van de luchthaven. (hlnsydney/sps)




Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten