dinsdag 27 december 2011

Waarom insecten weldra je leven kunnen redden


Insecten bezorgen ons doorgaans overlast, maar in de toekomst zullen ze misschien mensenlevens redden. Wetenschappers werken aan kleine camera's en microfoons waarmee insecten reddingsteams in rampgebieden informatie kunnen geven over overlevenden.
We hebben het dit jaar helaas vaak genoeg gezien: na een zware aardbeving liggen meestal veel slachtoffers kansloos onder het puin. Soms wordt dan eens op miraculeuze wijze een overlevende gered. Insecten kunnen het succes van reddingsoperaties misschien vergroten. Wetenschappers willen kleine camera's en microfoons aan insecten bevestigen. De toestellen zouden energie halen uit de beweging van de vleugels van de beesten.





De insecten kunnen dan vrijgelaten worden in ingestorte gebouwen. Het leger kan de techniek ook gebruiken om plaatsen te onderzoeken die te gevaarlijk zijn voor mensen. Denk maar aan de kerncentrale van Fukushima waar dit jaar een drama gebeurde na de aardbeving en tsunami in Japan.

Onderzoekers van de universiteit van Michigan zijn volop met het project bezig. Ze werken aan een manier om energie af te tappen uit de beweging van de insecten. (gb)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten