dinsdag 7 februari 2012

Premier wil dat Zweden tot hun 75ste werken



De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt (foto) heeft in een vraaggesprek met de krant Dagens Nyheter ervoor gepleit dat zijn landgenoten tot hun 75ste zouden werken, desnoods door hun loopbaan een andere werking te geven. Hij heeft werkgevers alvast opgeroepen tweede carrières te bevorderen.
In Zweden is 67 jaar de maximum- en 61 jaar de minimumleeftijd om op pensioen te gaan.

De conservatieve regeringsleider zei dat de gulle Zweedse verzorgingsstaat en het pensioenstelsel niet meer houdbaar zijn indien de Zweden niet langer aan het werk zouden blijven, gezien ook de stijging van de levensverwachting.

Interessante arbeidsrelatie
"Iemand van 55 jaar in dienst nemen die zegt 'ja, ik ben bereid te werken tot 75 jaar' vormt een zeer lange en zeer interessante arbeidsrelatie. Zeker in vergelijking met iemand die op dezelfde leeftijd voorziet om vijf of zes jaar later af te haken", aldus Reinfeldt, die al sinds 2006 premier is.








Hij zei ook dat mensen bereid moeten zijn hun loopbaan een nieuwe oriëntatie te geven vanaf het ogenblik dat hun werk fysiek of psychisch te veeleisend wordt.

Bijscholen in functie van nieuwe job
"Links denkt dat men, van zodra het werk te zwaar wordt, vervroegd in pensioen moet gaan of sociale uitkeringen krijgen. Ik denk dat men van werk moet veranderen als het te zwaar wordt", vertelde de premier. Hij stelt daarbij voor dergelijke mensen te helpen om zich bij te scholen in functie van een nieuwe job.

De uitlatingen zijn al zwaar op de korrel genomen door de invloedrijke Confederatie van Arbeiderssyndicaten. (afp/adha)


Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten