zaterdag 11 februari 2012

Goede daad: 700 miljoen verbranden om kou te verdrijven

De Hongaarse centrale bank heeft een goede daad gesteld: ze heeft 200 miljard Hongaarse forinten (omgerekend 700 miljoen euro) verwerkt tot brandstof om armen te beschermen tegen de kou. Uiteraard gaat het niet om geldige bankbiljetten: oude, onbruikbare bankbiljetten worden versnipperd tot ontvlambare blokken voor een kachel of open haard.
Per 5 miljoen forinten (17.000 euro) wordt een blok van een kilo gemaakt. De blokken worden weggeschonken aan humanitaire organisaties, die de gift met open armen verwelkomen.

Geld in rook opgaan
Die zijn erg blij met het geld dat ze in rook zien opgaan. "Het bespaart ons tot 60,000 forint (bijna 200 euro) aan stookkosten per maand. Dat is een behoorlijk bedrag in deze economische crisis'', aldus Krisztina Haraszti, hoofd van een centrum voor autistische kinderen in de noordoostelijke stad Miskolc. "De kamers blijven lekker warm, je hebt hooguit een beetje hout nodig.'"







Het verhaal doet denken aan een ander recent verhaal over onbruikbare bankbiljetten: een man verwerkte ze toch bouwmateriaal voor zijn huis. Zo'n 1,4 miljard aan bankbiljetten is in het huis verwerkt.

Kou treft zwakste Europeanen
Vele Europeanen snakken letterlijk naar warmte deze winter. Bijna 500 Oost-Europeanen zijn dood gevroren, ook in Hongarije vielen slachtoffers.

De Hongaarse premier Viktor Orbán voerde een wet in waardoor zwervers die op straat slapen boetes riskeren van circa 450 euro of zelfs gevangenisstraf. Er zijn naar schatting 10.000 daklozen in Boedapest en duizenden in andere plaatsen. De daklozen moeten zich verplicht laten opnemen in opvangcentra. (edp)


Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten