Kinderen die tijdens de zwangerschap werden blootgesteld aan chemotherapie omdat hun moeder kanker had, ontwikkelen zich even goed als andere kinderen. Dat berichten de Belgische kranten De Standaard en De Morgen op basis van een onderzoek van de KU Leuven.
Het gaat om een opvolgingsstudie bij zeventig kinderen tussen de 1,5 en 18 jaar oud. Hun moeders hadden tijdens de zwangerschap allemaal chemotherapie gekregen.
Gemiddeld kregen de vrouwen drie of vier chemosessies tijdens hun zwangerschap. Op het moment dat de kankerdiagnose werd gesteld, was de gemiddelde duur van de zwangerschap 18 weken, bijna halverwege dus. Twee derde van de kinderen werd geboren voor de 37ste week. De gemiddelde duur van de zwangerschap bij de geboorte was 36 weken.
De kinderen en jongeren werden breed getest. Er werd geen verschil gezien in ontwikkeling met andere kinderen, niet op neurocognitief vlak, niet op vlak van groei, algemene gezondheid, gehoor, hartfuncties en ook niet op het vlak van gedrag.
Prematuurtjes
Er zijn twee uitzonderingen: de prematuur geboren kinderen hadden een iets lager IQ, maar daarin zijn ze niet anders dan andere prematuur geboren kinderen. Het verschil wordt dus toegeschreven aan de vroeggeboorte, niet aan de chemotherapie.
Een tweeling vertoonde ernstige ontwikkelingsachterstand. Maar ook die zou niet te wijten zijn geweest aan de chemotherapie. De onderzoekers concluderen dat chemo tijdens de zwangerschap kan, vanaf de 14de zwangerschapsweek. De Leuvense studie verschijnt vandaag in The Lancet Oncology. (Redactie)
Bron:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten