maandag 2 april 2012

Nederlanders maken vliegende auto: eerste testvlucht succes

Lange files omzeilen door het luchtruim te kiezen: menig automobilist fantaseert er geregeld over. Zo'n vliegende auto is onlangs weer een stap dichterbij gekomen: de PAL-V One, een gyrocopter van Nederlandse makelij, heeft een paar weken geleden een geheime testvlucht gemaakt op de Brabantse vliegbasis Gilze-Rijen.

Dat blijkt uit een filmpje dat gisteren door de makers is gepubliceerd op YouTube. Daarop is de zogenoemde maiden flight, de eerste vlucht, van de Pal-V One te zien.

Het toestel bereikte een hoogte van 400 meter, maakte een ronde over het Brabantse landschap en wist veilig weer te landen.

Geen grap
Het Financieele Dagblad schreef er vandaag over. Hoewel het filmpje op 1 april is geupload, betreft het hier geen grap, zo bevestigde Robert Dingemanse, management director en mede-aandeelhouder van PAL-V, vandaag in De Wereld Draait Door. Het project wordt gefinancierd door 30 aandeelhouders van de gelijknamige onderneming. Dat zijn allemaal vermogende particulieren uit het binnen- en buitenland. Tot nu toe is er 6 miljoen euro in gestopt.






De PAL-V One is een tweepersoons driewieler met propeller en opklapbare rotorbladen. Volgens Dingemanse is de technologie jaren geleden al op papier gezet, en bewijst de testvlucht dat het ook in de praktijk werkt. 'En ook bewijzen we dat het voertuig binnen de bestaande regelgeving gemaakt kan worden.' De bedoeling is dat de gyrocopter in 2014 op de markt komt. Om ermee te mogen rijden volstaat een rijbewijs, om erin te kunnen vliegen is een vliegbrevet vereist.

Het opstijgen en landen gebeurt via zogenoemde airstrips, een soort landingsbanen. Daarvan zijn er nu nog slechts een stuk of 20 in Nederland. Vliegen met het toestel is veilig, aldus de makers, omdat de Pal-V ook in de lucht blijft als de motor uitvalt. De wieken blijven dan namelijk gewoon draaien. Op de weg rijdt het ding ook prima; het is niet te vergelijken met een taxiënd vliegtuig.

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten