maandag 3 oktober 2011

Waarom Barack Obama in 2012 weer president wordt

Hij oogt vermoeid, zijn haar wordt grijs en zijn populariteitscijfers blijven maar dalen. De magie die Barack Obama vier jaar geleden had toen hij president van de VS wilde worden, is ver te zoeken. Maar het is nog veel te vroeg om hem af te schrijven. Sterker nog, de kans is groot dat hij volgend jaar weer de verkiezingen wint.

Want Obama mag dan slechte rapportcijfers krijgen van de Amerikanen, hij is zeker niet de enige. De Republikeinse kandidaten die met elkaar strijden om de nominatie van hun partij scoren niet veel beter. Integendeel, in de meeste peilingen wint Obama het nog steeds van de Republikeinse favorieten Mitt Romney en Rick Perry.

Campagne voeren
En dan is de echte campagne nog lang niet begonnen. Als Obama vier jaar geleden één ding heeft bewezen, dan is het dat hij steengoed is in campagne voeren. Overal in het land worden al kantoren opgezet die net als toen moeten proberen miljoenen mensen te mobiliseren. Daar slaagde Obama in 2008 glansrijk in. Hij was de eerste kandidaat die volop gebruik maakte van social media. Dit keer zullen de Republikeinen niet achterblijven, maar zij hebben nog lang niet de enorme adressenbestanden en know-how van het team van Obama.







Campagnes in de VS draaien om handen schudden en moddergooien. Voor dat laatste heb je van één ding heel veel nodig: geld. Laat dat nu iets zijn waar Obama geen gebrek aan heeft. Want ondanks zijn tanende populariteit blijven de dollars binnenstromen in veel grotere hoeveelheden dan bij zijn concurrenten. Obama heeft naast zijn 'grote donoren', honderdduizenden Amerikanen die een kleine bijdrage aan zijn campagne hebben gedaan. Dat telt natuurlijk lekker op. En ook kun je er vanuit gaan dat iedere donor een 'Obama-enthousiasteling' is, die dit op zijn omgeving wil overbrengen.

Bij de vorige verkiezingen waren het de woorden 'hope' en 'change' die de klok sloegen. Nu zal Obama met iets anders op de proppen moeten komen. Veel Amerikanen hebben het gehad met de Amerikaanse politiek. Ze begrijpen niet waarom de Republikeinen en Democraten zoveel bittere ruzie maken. Ze willen nog steeds die verandering. Het enige probleem voor Obama is dat hij nu de machtigste man van het land is, maar die verandering komt er maar niet. Waarschijnlijk zal Obama stellen dat verandering moeilijk is en langzaam gaat, maar dat de Amerikanen moeten blijven geloven in hun president.

Economie is het centrale campagnethema
In augustus volgend jaar weet Obama wie zijn Republikeinse tegenstander wordt. Er komen debatten, partijconventies en ontelbare interviews en reportages. Dat alles valt echter in het niets bij het campagnethema van volgend jaar: de economie.

Obama zal de haperende economie aan de praat moeten krijgen. De VS kampen met een hoge werkloosheid en een zeer matige groei. Dat raakt de kiezers veel meer dan het filosofische 'change'. Tel daar de loopgravenoorlog over het begrotingstekort en schuldenplafond in Washington bij op en je begrijpt waarom de stand van de economie bepalend zal zijn voor de duur van het verblijf van de Obama's in het Witte Huis. (Sebastiaan Timmermans)

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten