zaterdag 25 augustus 2012

Meerdere miskramen: het gevolg van extreem hoge vruchtbaarheid?

Specialisten stellen dat vrouwen die herhaaldelijk miskramen krijgen wel eens buitengewoon vruchtbaar kunnen zijn. Zo zouden imperfecte embryo's, die doorgaans onopgemerkt verdwijnen nog voor het uitblijven van de menstruatie, zich toch inplanten in de baarmoeder.

"Veel vrouwen die meerdere miskramen ervaren, voelen zich schuldig omdat hun lichaam zwangerschap afwijst, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat de oorzaak niet moet gezocht worden in het feit dat ze geen kinderen kunnen dragen, maar in de ontdekking dat ze supervruchtbaar zijn. Imperfecte embryo's die anders nooit zouden overleven, worden toch geïmplanteerd in de baarmoeder", verklaart professor Nick Macklon.

Miskraam
Voor dit onderzoek werkte Macklon samen met een team van de universiteit van Utrecht. Cellen uit de baarmoederwand van vrouwen met meerdere miskramen werden onderzocht en vergeleken met cellen van dames met een normale vruchtbaarheidscyclus. Hieruit blijkt dat de cellen van buitengewoon vruchtbare vrouwen niet selectief zijn in de kwaliteit van embryo's en bovendien het inplanten aanmoedigen.








Een woordje uitleg
"Slechts 30 procent van alle natuurlijke bevruchtingen transformeert uiteindelijk in een baby. De rest gaat verloren vroeg in de zwangerschap. Gelukkig blijven de meeste vrouwen zich onbewust van dit verlies, omdat het doorgaans zelfs gebeurt nog voor ze een menstruatie missen. Wanneer embryo's van slechte kwaliteit toch worden ingeplant, kunnen ze het langer volhouden, met een positieve zwangerschap en een bewust ervaren miskraam tot gevolg", klinkt het.

Door een beter begrip van hoe het vrouwelijk lichaam al dan niet een selectie maakt van embryo's, hopen ze nu technieken te ontwikkelen die het probleem kunnen oplossen. "Voor het eerst kunnen vrouwen die deze pijnlijke ervaringen hebben doorstaan een vorm van troost vinden in de gedachte dat ze wel degelijk kinderen kunnen dragen", besluit Macklon.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten