dinsdag 21 augustus 2012

Voorwaardelijke doodstraf voor vrouw gevallen politicus China

Gu Kailai, de echtgenote van een gewezen Chinese toppoliticus, is vandaag voorwaardelijk veroordeeld tot de doodstraf vanwege de moord op de 41-jarige Britse zakenman Neil Heywood. Kailai heeft een bekentenis afgelegd. Ze moet ten minste 14 jaar in de gevangenis doorbrengen.

Gu heeft Heywood vorig jaar november vergiftigd. Tijdens het proces verklaarde ze dat ze was ingestort en vreesde voor het lot van haar zoon, die verwikkeld was in een ruzie met de zakenman.

Gu is getrouwd met Bo Xilai. Hij leidde de Communistische Partij in Chongqing. Eerder was hij minister van Handel. Hij stond bekend om zijn genadeloze strijd tegen corruptie en was de rijzende ster van de communisten. Dit najaar zou Bo promoveren naar de hoogste kringen in de Chinese politiek.

In februari viel hij in ongenade. Zijn politiechef werd betrapt bij een Amerikaans consulaat, mogelijk omdat hij wilde overlopen. Bo werd ontslagen als partijchef in Chongqing en geschorst als lid van het politbureau van de partij. In april werd Gu opgepakt

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten