zaterdag 8 juni 2013

Fossiel geeft kijkje in evolutie schildpad

De analyse van een fossiel van een voorouder van de schildpad, de Eunotosaurus, laat voor het eerst een beginstadium van de evolutie van het schild zien. Uit bestudering van het fossiel blijkt dat de Eunotosaurus wel de negen verbrede ribben heeft die de schildpad ook heeft, maar geen schild. De wetenschappers publiceerden de resultaten in het tijdschrift Current Biology.

Wetenschappers denken dat de verbrede ribben de opmaat naar het schild vormden. 'De Eunotosaurus laat duidelijk de overgang zien van reptiel naar schildpad', zei onderzoeker Tyler Lyson van de Yale Universiteit tegen de BBC.


De oudste fossielen tot nu toe zijn ruim 210 miljoen jaar oud en hadden een schild dat veel leek op het schild van de schildpad. Dit fossiel laat alleen verbreding van de ribben zien. 'Het schild van de schildpad is een complexe structuur die dus minimaal 260 miljoen jaar geleden begon met evolueren', zegt Lyson.

Schild
Het schild van de schildpad bestaat uit vijftig verschillende botten. De ribben, schouderbotten, en wervels vormen samen één geheel. Om te zien hoe een schild groeit, kan gekeken worden naar een schildpadembryo. Eerst verbreden de ribben en daarna de wervels. Om het schild heen groeit dan een extra huidlaag.

Biologe Judith Cebra-Thomas is enthousiast over de vondst. 'Het schild van de schildpad is een evolutionaire zeldzaamheid, wat betekent dat er geen soortgelijke dieren leven waarmee de schildpad kan worden vergeleken', zegt Cebra-Thomas tegen de BBC. 'Dat leidt vaak tot het idee dat zulke dingen helemaal niet kunnen komen door een evolutionair proces. Maar als je goed kijkt zie je dat, stap voor stap, kleine veranderingen toch kunnen leiden tot een dergelijk bijzonder schild.'

In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe de spieren van de embryo de schouderbladen uit de weg trekken zodat de ribben een schild kunnen vormen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten