dinsdag 9 september 2014

'Meer dan 12.000 buitenlandse strijders in Syrië'

Rebellen in Syrië. © afp.


Meer dan twaalfduizend buitenlandse strijders uit 74 landen hebben zich aangesloten bij de opstandelingen in Syrië. Zestig tot zeventig procent komt uit andere landen in het Midden-Oosten en twintig tot 25 procent uit westerse landen. Dat heeft een vooraanstaande terrorisme-expert gister gezegd.

'Het al ruim drie jaar durende conflict in Syrië heeft de meeste buitenlandse strijders gemobiliseerd sinds de Afghaanse oorlog tegen de bezetting door de Sovjet-Unie in de jaren tachtig', zegt professor Peter Neumann, die aan het hoofd staat van het International Center for the Study of Radicalization bij King's College in Londen. Het is belangrijk te weten dat uit het conflict in Afghanistan Al-Qaida en andere jihadistische netwerken zijn voortgekomen, zegt Neumann. Door het conflict in Syrië ontstaan nieuwe netwerken en 'ik ben ervan overtuigd dat uit die mobilisatie van buitenlandse strijders in de loop van de volgende generatie terroristische aanslagen zullen voortvloeien'.

Veiligheidsraad
Neumann is in New York om leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bij te praten, als voorbereiding op de voor 24 september uitgeschreven top over buitenlandse terroristische strijders en het gevaar dat van hen uitgaat. Hij gaf geen opsomming van hoeveel buitenlanders zich bij de groep IS (Islamitische Staat) hebben aangesloten, bij de met Al-Qaida verbonden Al-Nusragroep of andere gewapende groepen als het Vrije Syrische Leger. Wel zegt hij dat de toeloop van buitenlandse strijders tussen december en juni stagneerde of terugviel toen de gewapende groepen in Syrië onderling slaags raakten, maar dat deze weer toenam naarmate IS in Syrië en Irak meer terrein veroverde en een kalifaat uitriep.

Tunesië
De grootste groep jihadisten, ongeveer drieduizend, komt uit Tunesië, zegt Neumann. De schattingen van Saudi-Arabië lopen uiteen van 1200 tot 2500, terwijl uit Marokko en Jordanië elk 1500 strijders komen; veel Jordaniërs hebben tribale banden met Syrië.



Strijders uit het Westen
Uit westerse landen komen ongeveer zevenhonderd strijders uit Frankrijk, ruim vijfhonderd uit Groot-Brittannië, vierhonderd uit Duitsland, driehonderd uit België en honderd uit de Verenigde Staten. Volgens de AIVD zijn zeker 140 jihadisten uit Nederland naar Syrië afgereisd. 'Als je rekening houdt met de omvang van de bevolking zijn de meest betrokken landen België, Nederland en de Scandinavische landen - Denemarken, Zweden en Noorwegen - kleine landen die elk vijftig tot honderd strijders hebben geleverd', zegt Neumann.

In sommige, door Neumann niet nader genoemde Europese landen zijn tussen de tien en twintig procent van de buitenlanders die naar Syrië gaan om zich bij IS aan te sluiten vrouwen. 'Internet heeft dit ongetwijfeld makkelijker gemaakt, omdat vrouwen kunnen deelnemen in een beweging waarin het volstrekt onmogelijk zou zijn om zich face-to-face in een en dezelfde ruimte te bevinden.'

Avontuur
Jonge mannen worden volgens Neumann tot de strijd aangetrokken door een gevoel van avontuur, de claim van IS en andere extremistische groepen dat er genocide zou worden gepleegd op soennitische moslims in Syrië, en het opbouwen van het kalifaat dat door IS is uitgeroepen. Sinds enkele weken hebben meer en meer buitenlandse strijders het ook over het opnemen van de wapens tegen het Westen en Amerika, zegt Neumann.




Bron
Lees ook: Britse vrouwen leiden bordelen voor IS-strijders
Lees ook: Leiding IS vrijwel volledig Iraaks
Lees ook: Duitse moslims veroordelen IS op nationale dag van gebed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten