vrijdag 27 februari 2015

Getinte emoji's van Apple: is 'de gele Aziaat' racistisch?

Apple pakt over enkele maanden uit met een update van het emoji-aanbod (smileys) op zijn producten. Een blik op de nieuwe versie van het besturingssysteem iOS leert dat je voortaan multiculturele emoticons en meerkleurige duimpjes in je berichtjes kunt zetten. Een groep gebruikers vindt het huidige aanbod, met vele blanke emoticons, racistisch. Apple komt met zes verschillende tinten, al stromen de eerste klachten al binnen over de gele huidskleur van de Aziaat.


Tegenover ABC News zei een woordvoerder gisteren dat Apple 'veel geeft om diversiteit en werkt aan een update die representatief is voor ons allen'.

Aanbod
Twee verschillende muizen en een lachende drol. Het huidige aanbod van ruim 800 emoji's is behoorlijk divers, maar qua etniciteiten laat het te wensen over. Slechts twee emoticons 'vertegenwoordigen' getinte mensen: een donkere man met een tulband en een Aziaat. Niet bepaald representatief, en dat schoot een aantal gebruikers in het verkeerde keelgat.

In 2012 deed zangeres Miley Cyrusop Twitter een oproep tot een update van de etniciteit van het emoji-aanbod.MTV pakte de klaagzang op en kreeg al snel reactie van Katie Cotton, toenmalig communicatiehoofd bij Apple. ,,Onze emoji-karakters zijn gebaseerd op de Unicode-standaard, die nodig is om de emoticons op meerdere platforms goed te weergeven. Er is meer behoefte aan diversiteit en we werken nauw samen met het Unicode Consortium voor een update.''

Familiesamenstellingen
Gisteren presenteerde Apple de plannen voor een update van het besturingssysteem. De uitbreiding van het emoji-aanbod met ruim 300 emoticons is één van de speerpunten. Behalve meerdere huidskleuren is ook het aantal familiesamenstellingen uitgebreid, zoals twee mannen met een kind.

Op sociale media tonen met name Aziaten zich ontevreden over de update. ,,Wie heeft er nou een felgele huidskleur? Wat houdt dat eigenlijk in? Geelzucht? Felgele emoji's voor Aziaten is racistisch genoeg, Apple'', schrijft ene Nitish Murthy.

Racisme
Het vermeende racisme wordt door Unicode -een non-profitorganisatie die beslist over het toevoegen van de emoji's- weerlegd. Het gele gezicht zou niets met Aziaten, of überhaupt met etniciteiten te maken hebben. Voordat grootmachten als Apple, Microsoft en Google aan de haal gingen met de emoji, waren gele emoticons al in gebruik in Japan, waar de emoji is ontstaan.

De kleur geel wordt door Unicode als 'etnisch neutraal' beschouwd en een gele emoji zou iedereen moeten kunnen gebruiken om hun gevoelens te uiten. Die boodschap is nog alles behalve helder, want op sociale media vraagt menigeen zich af waarom de Aziaat zo geel is.© Apple.






Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten