donderdag 26 februari 2015

Drie patiënten laten hand amputeren voor prothese

Milorad Marinkovic toont wat hij met zijn robohand ermee kan. © AP.


Een doorbraak in de wetenschap: drie Oostenrijkers kregen een kunsthand die door signalen vanuit hun brein wordt aangestuurd. De drie lieten er hun verlamde, onbruikbare hand voor amputeren en kunnen nu beter zelfstandig functioneren.

Wetenschappers aan de universiteit van Wenen hebben onlangs drie patiënten voorzien van kunsthanden die met het brein kunnen worden bestuurd.

Door gebruik te maken van een nieuwe techniek - bionische reconstructie genaamd - reageren de protheses op prikkels van de hersenen, aldus een publicatie in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Hoge verwachtingen
Deze procedure kan in de toekomst uitkomst bieden aan een grote groep patiënten met verlamde of afgehakte ledematen, zoals slachtoffers van een ongeluk met aardappelrooimachine of broodsnijder. Niet alleen handen, maar ook voeten en benen zouden op termijn zo weer kunnen functioneren, is de verwachting.

Twee van de geopereerde Oostenrijkers raakten gewond bij het bergbeklimmen in hun land, een kwam ten val bij een motorongeluk. Maar alle drie hielden ze ernstig, blijvend letsel aan hun ongeluk over: de zenuwen vanuit de nek naar de hand scheurden af. Een zware blessure die ook veel voorkomt bij contactsporten als rugby en American Football. Het gevolg: een - deels - verlamde hand.

Het lukte artsen de gescheurde zenuwbundel deels te herstellen, schouder en elleboog reageerden weer. Maar met het repareren van de fijne motoriek van de hand hadden zij meer moeite, dat mislukte. Daarom overtuigden neurochirurgen de drie mannen na een uitgebreide studie ervan dat ze beter af zouden zijn als ze hun onbruikbare hand zouden laten amputeren.

Transplantatie
Vervolgens kregen ze een transplantatie van een stuk dijbeenspier naar de onderarmstomp. Deze spier werd gekoppeld aan de beschadigde zenuwen om de signaaloverdracht tussen hersens en prothese tot stand te kunnen brengen. De zogenoemde robohand wordt over de stomp geschoven.

Die connectie staat nog in de kinderschoenen. Momenteel wordt er geëxperimenteerd met geïmplanteerde elektroden die de prothese signalen doet oppikken. De drie patiënten kregen allemaal intensieve cognitieve training en oefenden gemiddeld 9 maanden met de robohand voordat zij hun operaties ondergingen. Dit voor het activeren van de spieren en het gebruik van elektrische signalen voor het besturen van een virtuele hand.

Profijt
De mannen die door hun blessures werden belemmerd in hun dagelijks functioneren, hadden direct profijt van de robohand. Nu kunnen ze al enkele simpele taken uitvoeren, zoals het optillen van munten of een glas, het opendraaien van een blik of pot, het roeren in pannen en het strikken van de veters van hun schoenen.

In hun recente publicatie in The Lancet laten de wetenschappers van de Oostenrijkse universiteit in Wenen weten dat de techniek op termijn wereldwijd zal worden ingezet.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten