zaterdag 18 april 2015

Op haar 19de gestopt met school, nu miljardair


Elizabeth Holmes © Facebook


Elizabeth Holmes stopte op haar negentiende met haar opleiding aan de universiteit van Stanford. Veel geld had ze niet, maar wel een fantastisch idee. Ruim tien jaar later prijkt ze in de prestigieuze lijst van Forbes als de jongste vrouwelijke miljardair ter wereld en in de top-100 van meest invloedrijke personen van het Amerikaanse magazine Time.

De 31-jarige Holmes wordt inmiddels vergeleken met onder anderen Bill Gates van Microsoft en wijlen Steve Jobs, medeoprichter van Apple. Door bloedtesten radicaal anders te benaderen, verdiende Holmes een fortuin. Er komen slechts twee miljardairs voor op de lijst die jonger zijn dan zij: Mark Zuckerberg en Dustin Moskovitz van Facebook.

Bedrijf
Holmes stopte met haar studies omdat ze vond dat ze haar collegegeld beter in een bedrijf kon investeren. In 2003 richtte ze Theranos op en ontwikkelde een innovatieve bloedtest. In plaats van omslachtige bloedtesten uit te voeren, bedacht Holmes een systeem dat aan een speldenprik in de vinger en één druppel bloed genoeg heeft. Prikken in de arm waar zo veel mensen angst voor hebben, is niet langer nodig.

,,We hebben kleine buisjes ontwikkeld, die we nanotainers noemen'', legt Holmes uit aan het Amerikaanse televisienetwerk CBS. ,,Deze nanotainers vervangen de grote, traditionele buizen.'' En daarmee kan het bedrijf honderden testen doen: van een simpele controle op cholesterol tot het opsporen van kanker en een genetische analyse. Bovendien is het op deze manier een stuk goedkoper voor zowel de patiënt als de Amerikaanse gezondheidszorg.

Nauwkeurigheid
Concurrenten van Holmes zeggen dat haar bloedtest niet nauwkeurig genoeg is. ,,Het is logisch dat er vragen komen wanneer je iets nieuws ontwikkelt'', werpt ze tegen. ,,Voor mij is dat een teken dat je iets hebt gedaan dat interessant is.''

Vorig jaar kondigde Walgreen, een grote speler in de apothekenbranche, aan dat het de tests van Theranos gaat aanbieden. Het bedrijf zou ondertussen zo'n 9 miljard dollar (8,35 miljard euro) waard zijn. Dat ze de jongste vrouwelijke miljardair van onze planeet is, vindt Holmes niet belangrijk. ,,Het gaat erom dat we proberen het leven van andere mensen beter te maken. Daarom werk ik zo hard en ben ik dol op wat ik doe.''




Bron: video

Geen opmerkingen:

Een reactie posten