zaterdag 9 mei 2015

Paradepaardje Russen gaat in vlammen op

Rusland viert vandaag met een grote militaire parade dat het Rode Leger 70 jaar geleden Nazi-Duitsland versloeg. Daarbij werd nieuw militair materieel geshowd, maar dat verliep niet helemaal zoals gepland. Een Buk-raketsysteem, hetzelfde systeem waarmee waarschijnlijk vlucht MH17 is neergehaald, ging in vlammen op.

De parade op het Rode Plein in Moskou, met zo'n 16.000 militairen, begon met een minuut stilte. President Poetin gaf een speech en sprak daarbij ook over de rol van anderen in de Tweede Wereldoorlog. ,,We herinneren ons de bijdrage van onze medestrijders: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere staten.'' Tegen de aanwezige veteranen zei hij: ,,Jullie zijn onze echte helden''.

Er zijn geen regeringsleiders uit het westen aanwezig bij deze 'Dag van de Overwinning'. Zij blijven weg uit protest over het gewelddadige conflict met Oekraïne en de annexatie van de Krim. De Chinese president Xi Jinping, de Indiase president Mukherjee en de leiders van Cuba en Venezuela zijn wel van de partij.

Feestdag
Tijdens de parade werd ook de splinternieuwe Armata T14-tank geshowd. Die is volgens de Russen beter dan alle westerse tanks: de bemanning wordt beter beschermd en het kanon kan op afstand worden bediend.

De herdenking van de overwinning is een van de belangrijkste feestdagen in Rusland en gaat altijd gepaard met veel militair vertoon.

De parade is hieronder te volgen.








Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten