woensdag 13 mei 2015

Verklaring mysterieus licht op Ceres dichtbij na nieuw beeld

Voor het eerst in de geschiedenis van de ruimtevaart bereikte een ruimtesonde onlangs een dwergplaneet. Al snel stonden wetenschappers voor een raadsel toen sonde Dawn twee mysterieuze lichtgevende stippen fotografeerde op planeet Ceres. Dankzij nieuwe beelden, de duidelijkste tot nu toe, komt het antwoord dichterbij. Waarschijnlijk gaat het om talloze kleine stippen.

De sonde maakte de nieuwste beelden deze maand vanaf 13.600 kilometer afstand. Op basis van de oudere foto's konden wetenschappers moeilijk verklaren waarom de stippen helder licht geven, maar uit de recente beelden blijkt dat het waarschijnlijk gaat om reflecterend materiaal aan de oppervlakte van de planeet: het weerkaatst zonlicht.

Onderzoeker Marc Rayman noemt de stippen tegenover de Daily Mail'mysterieus, maar niet bizar'. Hij denkt dat ze worden gevormd door zout dat is overgebleven nadat water is verdampt. Het zouden ook enorme ijsvlaktes of -vulkanen kunnen zijn. Het is in ieder geval zeker dat de planeet niet zelf licht geeft, maar dat ze licht weerkaatst.

Dichterbij
Na het vijftien dagen durende rondje om Ceres op 13.600 kilometer afstand, maakt de sonde begin volgende maand nog een cirkel om de planeet op 4.400 kilometer afstand. De sonde blijft de planeet tot en met december naderen tot een afstand van 260 kilometer, dat is een kleinere afstand dan die tussen ruimtestation ISS en de aarde.

Een Nederlands bedrijf draagt bij aan de ruimtemissie. Airbus Defence and Space leverde de zonnepanelen die de sonde Dawn voorzien van stroom. ,,De zonnepanelen laden de motor op. De panelen zijn extra groot om genoeg stroom te kunnen leveren. Het zijn de grootste onbemande panelen die ooit de ruimte in zijn gestuurd'', vertelde Rob van Hassel van het Airbus Defence and Space aan de NOS.



De missie Ceres
Dwergplaneet Ceres, duizend keer kleiner dan onze maan, is het grootste van een aantal rotsblokken dat draait tussen Mars en Jupiter. Hij stamt uit de tijd dat ons zonnestelsel ontstond. Het rotsblok is nooit uitgegroeid tot een echte planeet, zoals de aarde. Sonde Dawn moet de dwergplaneet onderzoeken om een beter beeld te krijgen van het ontstaan van ons zonnestelsel. ,,Sinds zijn ontdekking in 1801 was Ceres eerst een planeet, toen een asteroïde en later een dwergplaneet. Na een reis van 4,9 miljard kilometer noemt Dawn het zijn thuis'', zei missieleider Marc Rayman eerder. De reis naar de dwergplaneet duurde 7,5 jaar. Dawn is in september 2007 gelanceerd. In juli 2011 kwam de sonde aan bij een ander groot rotsblok, de asteroïde Vesta. Vervolgens vloog de verkenner door naar Ceres.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten