Oosthoek na nat pak: Ik zou het zo weer doen
De politie was er. ProRail ook. Ze probeerden hem vanmiddag nog tegen te houden, maar herder Martin Oosthoek twijfelde geen moment. Hij trok zijn kleren uit en sprong in de sloot langs de Zeidesingel in Leidschendam. Wat was het geval? Een van zijn schapen liep aan de andere kant van het water langs het spoor terwijl de treinen gevaarlijk voorbijdenderden. Het dier moest gered worden. 'Ik zou het zo weer doen.'
Het beeld is fantastisch. Oosthoek heeft zijn kleren op een hoopje in het gras gegooid. Gehuld in zijn onderbroek springt hij - de armen wijd - de sloot in. Medewerkers van ProRail, agenten en enkele voorbijgangers daarbij in verbijstering achterlatend.
Het lukte hem daarna om aan de andere kant van de sloot omhoog te klauteren, het schaap samen met zijn hond in te sluiten en de sloot in te duwen, om het daarna weer veilig te laten terugkeren in de kudde. Missie geslaagd zou je zeggen, maar over de telefoon klinkt Oosthoek vanavond iets minder enthousiast. ,,Ik ben er niet zo heel blij mee", zegt de veertiger.
Preek
Begrijp hem goed hoor, hij zou het zo weer doen, maar achteraf kreeg hij van de politie een hele preek dat hij het niet had mogen doen. Er staat elektriciteit op de leidingen boven de rails, Oosthoek zou zichzelf mogelijk in gevaar brengen. ,,Ze wilden het anders doen, maar ik denk dat ze niet zo veel verstand hebben van schapen."
De herder uit Berkel en Rodenrijs, eigenaar van 1000 schapen en 1400 lammetjes, heeft eerder met het bijltje gehakt. ,,Natuurlijk. Als je 1400 auto's op de weg hebt rijden, dan heb je ook vaak ongelukken. Maar normaal zijn we erbij als het gebeurt. Dan kan je snel je hond erop afsturen. Nu was het weekend. Dan zetten we de schapen wel vast op een afgebakend stuk veld, maar duurt het langer voordat we erbij zijn."
Moederdag
Hij werd door een vrouw gebeld terwijl hij Moederdag aan het vieren was bij zijn schoonmoeder. Ze waarschuwde hem dat een van zijn dieren aan de andere kant van de sloot terecht was gekomen en langs de treinrails liep. Er reden treinen langs. Het was gevaarlijk.
Oosthoek aarzelde geen moment. ,,Maar ik moest mijn hond halen en met het openbaar vervoer vanuit Berkel komen. Dat kost tijd." Toen hij aankwam was de politie er dus al. Het weerhield hem er niet van zijn reddingsactie uit te voeren.
Berenklauw
Sinds 2007 laat Oosthoek zijn kuddes grazen in en rond stedelijk gebied. In opdracht van Staatsbosbeheer en gemeenten als Delft, Pijnacker-Nootdorp en Leidschendam-Voorburg stuurt de herder zijn beesten over de velden en veldjes. ,,Afgelopen week zijn we met een mooi project in Rijswijk begonnen", zegt hij, enthousiaster nu. ,,Misschien heb je op social media wel die foto's voorbij zien komen, van opgezwollen kinderhanden, doordat ze in aanraking zijn gekomen met Berenklauw. De sappen van die plant veroorzaken in combinatie met zonlicht hevige reacties. Mijn schapen kunnen er wel tegen en eten ze weg."
Mochten zijn schapen tijdens hun nieuwe opdracht verdwalen of in nood raken, Oosthoek zal ze redden, zo zegt hij. Ook als het betekent dat hij daarvoor weer het water in moet. ,,De volgende keer ben ik er gewoon sneller dan de politie."
Voorbijgangster Carola Vroom stelde ons haar foto beschikbaar. Omroep Westheeft ook een filmpje van haar gekregen.
Bron: video
Geen opmerkingen:
Een reactie posten