woensdag 4 november 2015

'Syrische overheid verdient veel geld aan verdwijningen'

Syrische troepen. © afp.


De Syrische overheid heeft de afgelopen vier jaar op grote schaal mensen laten verdwijnen. Informatie over die vermisten levert het regime op de zwarte markt heel wat geld op. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië, in 2011, zijn minstens 65.000 mensen verdwenen, onder wie 58.000 burgers. Ze worden volgens de mensenrechtenorganisatie vastgehouden onder afschuwelijke omstandigheden in overbevolkte cellen. Contact met de buitenwereld is niet toegestaan. Ziektes, martelingen en executies maken deel uit van de verdwijningen.

'De massale gedwongen verdwijningen maken deel uit van een kil berekende en grootschalige aanval op de burgerbevolking', zegt Philip Luther van Amnesty International. 'Het zijn misdaden tegen de mensheid die kaderen in een zorgvuldig georkestreerde campagne die gericht is op het zaaien van terreur en het onderdrukken van elke vorm van protest.'

De slachtoffers van gedwongen verdwijningen zijn volgens Luther vreedzame tegenstanders van de regering, zoals betogers, mensenrechtenactivisten, journalisten, dokters en hulpverleners. 'Anderen worden geviseerd omdat de regering hen deloyaal vindt, zoals vermeende deserteurs. Ook familieleden van personen die door het regime gezocht worden, zijn niet veilig voor gedwongen verdwijning', aldus Luther.

Amnesty zegt dat er allerlei duistere tussenpersonen die voor het regime werken steekpenningen aannemen van wanhopige familieleden die willen weten waar hun verwanten verblijven en of zij überhaupt nog in leven zijn. Zij tellen bedragen neer van enkele honderden tot duizenden dollars om die informatie te verkrijgen. 'De tussenpersonen hebben nauwe banden met de overheid en een groot deel van het geld komt bij de staat terecht', legt Luther uit.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten