maandag 2 november 2015

Jammie, insecten steeds vaker op het menu

© anp.


Meelwormcakes, krekellolly's en burgers met larven. Als het aan het kabinet ligt, zetten we insecten vanwege het milieu en onze gezondheid steeds vaker op het menu. Maar gaan we echt ons biefstukje inruilen voor larven en wormen?

Deze zomer liet vleesliefhebber Diana Birza (40) uit Groningen zich door vriendinnen overhalen tijdens een proeverijtje. Voor het eerst waagde zij zich met frisse tegenzin aan gefrituurde sprinkhanen, gevolgd door chocolade met meelwormen.

Haar oordeel: ,,Mwoah. De sprinkhaan deed denken aan chips, de chocolade smaakte enigszins vlak. Niet vies ofzo, gewoon anders. Toch zal ik thuis niet zo snel een salade met larven opdienen. Ik kan nauwelijks loskomen van het idee dat er ongedierte op mijn bord ligt.''

En die aversie moeten insectenkwekers en -verkopers en nu ook het kabinet zien te slechten. Want hoewel de de branche en staatssecretaris Dijksma krekels en wormen krampachtig als sexy, hip en gezond aan de man proberen te brengen, gruwt de gemiddelde consument hiervan.

Geen trendy foodtruck of blog heeft hier verandering in gebracht, aldus sprinkhanenkweekster Maria Meertens uit Someren. Alleen het recente Halloween-grapje van Albert Heijn - de griezellolly met beestjes - sloeg aan: de voorraad van 20.000 exemplaren is uitverkocht.

Op de stoep
Kweekster Meertens, goed voor duizenden eetbare sprinkhanen per maand: ,,Al bijna 10 jaar denken en hopen we: nu gaat Nederland eindelijk om. Maar 2016 staat op de stoep en de verkoop blijkt moeizaam. Een paar vestigingen van Jumbo, Plus en Albert Heijn bieden insecten aan en je hebt wat foodfestivals en proeverijen. Een handvol restaurants heeft ze op de kaart staan. Meer niet. Maar ik blijf moed houden. De introductie van een minder aaibaar product als garnalen vergde ook jaren.''

Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid aan de universiteit van Wageningen: ,,Insecten zijn absoluut gezond, een eiwitrijke voedselbron vol aminozuren, vitaminen en mineralen. De aanmoediging van het kabinet insecten vaker op het menu te zetten, vind ik een mooi initiatief. Ook omdat de productie ervan minder belastend voor het milieu is dan de vleesindustrie.''

Hij vervolgt: ,,Alleen: het zit al jaren vast op acceptatie van de consument. Al vertel je Nederlanders tien keer dat het in Afrika heel gewoon is om insecten te eten; het slaat niet aan. Want het zit niet in ons systeem. Het gaat erom hoe met onze aversie wordt omgesprongen. Misschien moet je insecten zodanig verwerken dat ze amper herleidbaar zijn. Maar dan nog moet je op de verpakking zetten: meelwormenburger. En of dat aantrekkelijk is?''

Proeverijen
Die burger bestaat al. Net als de bitterballen met wormen. Een ander minder herleidbaar product: de notenvruchtenreep met buffalowormen. Bedacht door Patricia Stevens van Bugalicious, dat workshops en proeverijen organiseert op het gebied van insecten.

Hoewel zij geregeld aan haar kraam en eigen eettafel - 'sommige gezinsleden hoeven dat niet elke week te eten' - merkt dat de ieks-factor nog altijd groot is, blijft ze haar liefde voor insecten uitdragen. ,,Ik vind het heerlijk om een omeletje met meelwormen te bakken, een sal­ade met wormencroutons te bestrooien of sprinkhanen te wokken in zoete chilisaus. Andere favoriet: paella met sprinkhaantjes. Je moet ze goed kruiden en dan ga je de smaak steeds lekkerder vinden. Ik probeer anderen daarvan te overtuigen. Maar misschien duurt het nog een hele generatie voor dit mainstream is, voorlopig zie ik vaak de 35 procent-kortingsstickertjes op de onverkochte insecten geplakt.''



Gewokte sprinkhanen met paddenstoelenmix

Ingrediënten:
1 bakje sprinkhanen
250 gram bospaddenstoelenmix
rode ui
knoflook
rode wijn
peper en zout
olie

Bereiding:
Ontdoe de sprinkhanen van vleugels en poten en marineer ze 1 uur in de rode wijn. Laat de sprinkhanen vervolgens uitlekken op keukenpapier. Snijd de paddenstoelen in stukken, snipper de rode ui. Verhit de olie in de wok en voeg rode ui en knoflook toe. Doe daarna de sprinkhanen erbij en breng ze op smaak met peper en zout. Serveer met rijst of pasta.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten