donderdag 12 januari 2012

Delen Russische ruimtesonde zullen op aarde neerstorten

Lancering van de Phobos-Grunt afgelopen november. © ap

UPDATE De Russische Marssonde die in een baan rond de aarde is blijven hangen, vergaat de komende dagen. Tussen zaterdag en maandag keert de satelliet Phobos-Grunt terug in de dampkring.
Brokstukken kunnen inslaan op aarde, maar waar dat gebeurt, is niet te voorspellen, aldus de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos.

De Phobos-Grunt weegt in totaal ruim 2 ton. Het grootste deel ervan verbrandt in de dampkring, maar enkele tientallen brokstukken kunnen dat overleven. Die wegen bij elkaar minder dan 200 kilo.








Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA houdt de Phobos-Grunt in de gaten. Zij verwacht de ondergang tussen vrijdag en dinsdag. Het gevaar voor mensen is klein, benadrukte de ESA donderdag.

De 120 miljoen euro kostende Phobos-Grunt werd begin november gelanceerd. De sonde moest een bodemmonster nemen van een van de manen van Mars en het materiaal terugbrengen naar de aarde. Kort na de lancering ging het contact met de sonde echter verloren.

De vluchtleiding op aarde kon het vaartuig niet de opdracht geven richting Mars te vliegen. De Phobos-Grunt zat daardoor vast in een baan rond de aarde. (ANP/ Redactie)

Bron:
Lees ook: Verloren ruimtesonde plonste in Stille Oceaan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten