maandag 9 januari 2012

"Hou alle A380's aan de grond na ontdekking scheurtjes"

© afp

Ingenieurs roepen op om de A380 van Airbus aan de grond te houden nadat scheurtjes werden aangetroffen in de vleugels van 's werelds grootste passagiersvliegtuig.

Op twee toestellen van Singapore Airlines en op eentje van Qantas vond men haarscheurtjes terug, die volgens de airlines in kwestie geen gevaar zouden opleveren voor de vliegveiligheid. Ook Airbus stelt dat er geen onmiddellijke actie nodig is, omdat de scheurtjes "geen enkel risico'' zouden vormen. De onderhoudstechnici denken daar echter anders over en manen luchtvaartmaatschappijen aan om voorlopig geen A380's meer in te zetten.

Spelen met mensenlevens
"We kunnen niet blijven spelen met het leven van de passagiers en hopen dat de komende vier jaar toestellen gewoon in de lucht blijven tot de volgende grondige inspectie", aldus Steve Purvinas, secretaris van de Australische Associatie van luchtvaartingenieurs.






Zowel de airlines als Airbus geven de ontdekking van de scheurtjes toe maar stellen de passagiers hoe dan ook gerust. "We bevestigen dat scheurtjes werden aangetroffen in de vleugels van een beperkt aantal toestellen", verklaarde een woordvoerder van Airbus. "We hebben de origine van deze haarscheurtjes achterhaald en een herstelprocedure uitgewerkt die tijdens de gewone onderhoudsbeurt kan worden uitgevoerd."

In totaal vliegen er al 67 superjumbo's van Airbus rond, die toebehoren aan 7 maatschappijen. Naast Qantas en Singapore Airlines gaat het om Emirates, Air France, Lufthansa, Korean Airlines en China Southern.

Ontplofte motor
Het is niet de eerste maal dat de Airbus A380 in opspraak komt. Een toestel van Qantas moest op 4 november vorig jaar een noodlanding maken nadat een van de motoren kort na het opstijgen in Singapore was ontploft. De motor was van het type Rolls-Royce Trent-900. Na het incident hield de luchtvaartmaatschappij zes gelijkaardige toestellen enkele weken aan de grond. (kve)


Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten