vrijdag 13 januari 2012

Politiek partijen staan niet te springen om salarisvoorstel SP


Een voorstel van de SP om het salaris van politici te verlagen, net als in België, levert vooralsnog voorzichtige reacties op van andere politieke partijen. Gisteren werd bekend dat Belgische Kamerleden hun loon met 5 procent verminderen.
'Voor GroenLinks zijn er geen taboes, dus ook het korten op salarissen van politici niet', stelde GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent vandaag. Volgens haar moet je wel oppassen dat het korten geen symboolmaatregel wordt. 'Pak vooral nu de bonuscultuur aan en kom met hervormingen op de woningmarkt en arbeidsmarkt, zodat we uit de crisis kunnen komen', stelde ze.

PvdA-Tweede Kamerlid Pierre Heijnen 'wacht de voorstellen af om deze op hun merites te beoordelen', zo laat hij in een reactie weten. De PvdA zou het redelijk vinden dat leerkrachten en defensiepersoneel gecompenseerd zouden worden voor inflatie. Politici kunnen wat Heijnen betreft dan gehandhaafd worden op de nullijn.







Het verlagen van salarissen van politici klinkt PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman persoonlijk 'sympathiek in de oren'. Maar het standpunt van de partij van Geert Wilders hierover wordt volgende week pas bepaald als de fractie het wekelijkse beraad voert.

Een Kamerlid in Nederland ontvangt nu een schadeloosstelling van ruim 7300 euro per maand. Inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering kwam dat neer op 102.000 euro in 2010. In België krijgt een lid van de Kamer nu maandelijks 6894 euro en onder meer een onkostenvergoeding. Ook de pensioenregeling van Belgische politici wordt versoberd.

De SP vindt een verlaging van het salaris met 5 procent een stap in de goede richting. De socialisten pleiten voor een forse verlaging. Een eerder voorstel om het loon met een derde te verminderen, kreeg vooralsnog geen meerderheid. Volgens SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk behoren Kamerleden en ministers nu bij de 5 procent rijkste Nederlanders.

SP'ers leveren een deel van hun vergoeding in bij hun partij. (ANP/Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten