vrijdag 13 januari 2012

Vlaanderen dreigt 785 miljoen te eisen van Nederland


© afp

Vlaanderen dreigt bijna 800 miljoen euro mis te lopen door het besluit van Nederland om de Hedwigepolder toch niet te ontpolderen en mogelijk moet Nederland dat betalen. Dat blijkt uit een vertrouwelijke nota van de Vlaamse overheid die RTL Nieuws kon inkijken.
De Belgen hebben de berekeningen voor een forse schadeclaim al klaarliggen, zegt de Nederlandse zender. De Scheldeverdragen tussen Nederland en Belgie uit 2005 bepalen dat de Hedwigepolder in het zuid-oosten van Zeeland onder water zou worden gezet en natuurgebied zou worden. Tegelijk zou de Westerschelde dieper worden gemaakt, zodat grotere zeeschepen Antwerpen kunnen bereiken.

Andere plannen
Het kabinet Balkenende IV probeerde al eerder de ontpoldering te voorkomen en sinds het aantreden van het kabinet Rutte is er een nieuw plan: staatssecretaris Bleker wil andere polders in Zeeland onder water zetten. Tot woede van Vlaanderen, want het schenden van het Scheldeverdrag jaagt de Belgische overheid op kosten. Volgens deze geheime nota kan de schade voor Vlaanderen oplopen van 250 tot liefst 785 miljoen euro.







Onredelijk
De Vlamingen denken aan een schadeclaim: "Als er geen enkele redelijkheid blijkt bij het Nederlandse kabinet, om terug te keren tot de afspraken, dan rest ons geen andere keuze", aldus Bart Martens van de sp.a. Volgens Annick De Ridder (Open Vld) is er maar één mogelijkheid als Nederland bij de plannen blijft: "Wie niet horen wil, moet voelen".

Natuur en schatkist
De Nederlandse oppositiepartijen D66 en GroenLinks eisen opheldering van het kabinet over een mogelijke claim.. "Deze cijfers tonen aan hoe duur prestigebeleid is", stelt D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven. "Dit jaar moeten we waarschijnlijk 5 miljard euro extra bezuinigen en dan spoelt Bleker een half miljard euro weg door de Westerschelde." Volgens haar is het ontpolderen van de Hedwigepolder het beste voor de natuur en de schatkist.

"Het kabinet zakt steeds meer weg in de klei", concludeert GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. "Het is bizar dat het kabinet aan de ene kant honderden miljoenen wil bezuinigen op natuur, maar een soortgelijk bedrag met deze claim weggooit. Dat geld kunnen we dus wel beter gebruiken." (belga/ep)


Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten