zaterdag 16 juni 2012

China stuurt eerste vrouw de ruimte in

China heeft vandaag de bemande capsule Shenzhou-9 gelanceerd met aan boord de eerste Chinese astronaute. Het ruimtetuig vervoert de 33-jarige Liu Yang, Jing Haipeng en Liu Wang. Liu Yang is een vroegere pilote van de Chinese luchtmacht.

In de Goki-woestijn werd om 18.37 uur plaatselijke tijd (12.37 uur Belgische tijd) zoals voorzien een Lange Mars-2F draagraket gelanceerd met de Shenzou-9. "Ik ben het vaderland en het volk dankbaar", citeerden de Chinese staatsmedia haar reactie op het feit uitgekozen te zijn om de eerste Chinese vrouw in de ruimte te worden. "Ik ben vereerd in de ruimte te mogen vliegen namens honderden miljoenen vrouwelijke Chinese burgers."

Teresjkova
De Shenzhou-9 moet zich vastklinken aan het embryonale Chinese ruimtestation Tiangong-1 dat sinds september 2011 rondom de Aarde wentelt. In november meerde de onbemande Shenzhou-8 twee keer succesvol aan.

De Shenzhou-9 werd gelanceerd precies 49 jaar nadat de Russin Valentina Teresjkova de eerste vrouwelijke astronaute uit de geschiedenis werd. De vlucht van de voormalige textielarbeidster duurde van 16 tot 19 juni 1963. Daarna was ze officieel een heldin van de Sovjetunie.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten