vrijdag 15 juni 2012

EHEC-besmettingen na eten filet américain Bewaar

In de Vlaamse provincie Limburg zijn vanochtend 21 gevallen van besmetting met de EHEC-bacterie vastgesteld, waaronder drie gevallen met het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). Alle gevallen zouden verband houden met het eten van filet américain.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat de eerste monsternemingen positief bevonden werden op E.coli O 157, het meest bekende pathogeen van de EHEC-bacterie.

FAVV-woordvoerster Lieve Busschots meldt dat elk jaar gevallen van besmetting met dat pathogeen voorkomen. 'Het is het meest bekende van de bacterie', aldus Busschots. Ze merkt op dat de bacterie die vorig jaar in Duitsland uitbrak, een andere, zeldzamere pathogeen was. Toen raakten in Duitsland 4321 mensen besmet met de bacterie en overleden er 50.

Ziekenhuis
Van de 19 Belgische besmette slachtoffers zijn er 3 opgenomen in het ziekenhuis. 2 bevinden zich op de intensive care van het ZOL-ziekenhuis in Genk, de derde wordt onderzocht in het Mariaziekenhuis van Overpelt. Niemand is in levensgevaar, maar hun toestand wordt wel nauwlettend in de gaten gehouden. Aangezien de bacterie de nierfunctie kan aantasten, zullen ze een nierdyalise ondergaan.

Het Voedselagentschap startte een onderzoek om de oorzaak van de besmetting op te sporen. Het reeds in beslag genomen vlees zal vernietigd worden

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten