zaterdag 16 juni 2012

Kroonprins Saudi-Arabië gestorven

Kroonprins Nayef van Saudi-Arabië is vandaag overleden, heeft de staatstelevisie gemeld. Nayef was sinds 1975 ook minister van Binnenlandse Zaken in het belangrijke olieland.

Nayef bin Abdulaziz is geboren in 1933. Hij was sinds oktober kroonprins, nadat zijn oudere broer Sultan was overleden. In Saudi-Arabië kan de troon ook overgaan op broers. Nayef was sinds vorige maand in Zwitserland voor medisch onderzoek wegens gezondheidsproblemen, vermoedelijk kanker.

De familie zal nieuwe kroonprins aanwijzen. Ingewijden tippen Nayefs jongere broer Salman (geboren in 1935). Hij was gouverneur van Riyad van 1963 tot 2011. Sindsdien bekleedt hij de belangrijke positie van minister van Defensie. Hij geldt als een diplomatieke verzoener.

De verandering kan mogelijk leiden tot een ander beleid. De overleden Nayef stond bekend als aartsconservatief. Hij verzette zich volgens ingewijden tegen liberale hervormingen in het aartsconservatieve koninkrijk. Nayef stond ook bekend om zijn wantrouwen tegen de Saudische rivaal Iran, die hij hard wilde aanpakken.

De functie van kroonprins is belangrijk, omdat koning Abdullah met zijn gezondheid kwakkelt. Abdullah is ongeveer 87 jaar en werd meermalen aan zijn ruggenwervels geopereerd.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten