zaterdag 16 juni 2012

Breivik opgesloten in cel, toerekeningsvatbaar of niet

Anders Behring Breivik zal sowieso opgesloten worden in de gevangenis, zelfs al blijkt hij ontoerekeningsvatbaar. Dat meldde de Noorse krant Verdens Gang (VG) vandaag op zijn website.

Geen enkele psychiatrische instelling wordt voldoende veilig geacht om Breivik op te vangen, moest hij ontoerekeningsvatbaar verklaard worden. In VG zegt viceminister van Gezondheis Robin Koss, dat een vleugel van de zwaar beveiligde gevangenis van Ila wordt omgebouwd tot psychiatrisch ziekenhuis. Breivik verblijft nu al in de gevangenis van Ila, in de buurt van Oslo, tot zijn zaak afgelopen is.

Nog geen eenduidigheid
Er is nog steeds geen eenduidigheid over de mentale toestand van de beschuldigde. Volgens een eerste psychiatrisch onderzoek is hij psychotisch, maar deze diagnose werd later tegengesproken. De medico-legale commissie had echter bezwaren rond de tegenexpertise, waardoor er nog steeds geen duidelijkheid is.

Als Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaard wordt, kan hij levenslang geïnterneerd worden. Wordt hij strafrechtelijk verantwoordelijk gesteld, riskeert hij een gevangenisstraf van 21 jaar, die verlengd kan worden zolang hij gevaarlijk wordt geacht. Het vonnis volgt op 20 juli of 24 augustus.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten