woensdag 29 augustus 2012

Gijzeling Airbus een groot misverstand: Arabische muziek te horen in cockpit Spaanse Airbus

In de cockpit van het passagiersvliegtuig van de Spaanse maatschappij Vueling dat vanmiddag door F16's naar Schiphol is begeleid, was op de achtergrond op enig moment Arabische muziek te horen.

Een woordvoerder meldt woensdagavond dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over deze informatie beschikt. 'Dat zegt op zichzelf niet zo veel. Dat was geen doorslaggevend argument om op te treden.'

De belangrijkste reden om het vliegtuig door twee F16's naar Schiphol te begeleiden was volgens de NCTV het verlies aan communicatie 'en het niet opvolgen van opdrachten van de luchtverkeersleiding'.

Mogelijke gijzeling
Er was woensdagmiddag consternatie over een mogelijke gijzeling in een passagiersvliegtuig van de Spaanse maatschappij Vueling, dat op weg was van Málaga naar Schiphol. In eerste instantie werd gedacht dat er een gijzeling aan de gang was. Het bleek uiteindelijk alleen te gaan om verstoord radiocontact.

Ook luchtvaartmaatschappij Vueling meldt in een verklaring dat 'er geen sprake is van een gijzeling van vlucht VY 8366 van Málaga naar Amsterdam, maar van een communicatiestoring tussen het vliegtuig en de verkeerstoren van Schiphol Amsterdam Airport'. Het toestel kon veilig op Schiphol landen. Volgens Defensie waren er meer dan 180 passagiers aan boord.

Afgeweken van koers
Het vliegtuig is volgens de woordvoerder wel afgeweken van zijn koers, maar dat kwam door de instructies van de Nederlandse jachtvliegers. Het toestel vloog onder Rotterdam een zevental rondjes voor het richting Schiphol vertrok.

F16's
Het passagiersvliegtuig verloor boven Nederland contact met de luchtverkeersleiding. Op dat moment werden de Volkelse vliegers de lucht ingestuurd. Ze hebben het vliegtuig tot Schiphol begeleid. Tijdens de landing was het radiocontact alweer hersteld. 'Het kon mogelijk gaan om een gijzeling', zei een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) woensdagmiddag. 'Vandaar de inzet van de straaljagers'. Toen het vliegtuig was geland, hebben onderhandelaars van de marechaussee contact met de gezagvoerder van het toestel gelegd. 'Die liet weten dat er geen sprake was van een gijzeling of kaping', zei woordvoerder Martijn Peelen van de marechausee tegen het ANP. De eerste passagiers hebben rond 15.50 uur de Airbus van Vueling verlaten. Ze liepen een vliegtuigtrap af en stapten in gereedstaande bussen.

'Harde knal'
De straaljagers hadden toestemming om door de geluidsbarrière te gaan. Uit het midden van het land kwamen berichten van mensen die hierdoor een harde knal hebben gehoord.

Spotters
'Dat een vliegtuig landt onder begeleiding van twee straaljagers heb ik nog nooit meegemaakt', zei een fervent vliegtuigspotter woensdagmiddag. 'Ik had al snel in de gaten dat er wat aan de hand was, gezien de vele hulpdiensten die erbij kwamen toen het vliegtuig tot stilstand kwam.' Bij het toestel stonden ambulances, politieauto's, brandweerwagens en een helikopter.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten