donderdag 30 augustus 2012

Steeds meer oplichters werkzaam in schuldsanering

'Foute' budgetcoaches en bewindvoerders storten zich op de snelgroeiende markt van mensen met financiële problemen, die daardoor juist nog verder in de schulden raken.

Het aantal malafide hulpverleners neemt volgens het AD in rap tempo toe. Zo regent het klachten van mensen met schulden, die met 'foute' bureaus in zee zijn gegaan en daardoor nóg dieper in problemen zijn gekomen.

Dat signaleren de Nederlandse Vereniging van Schuldhulpverlening (NVVK) en de brancheorganisatie van bewindvoerders en inkomensbeheer (BPI). Ze maken zich zorgen over de explosieve groei van het aantal 'aasgieren' dat geld verdient over de rug van mensen met financiële problemen. Ze doen zich hulpvaardig voor, maar rekenen torenhoge kosten voor simpele handelingen en maken de problemen van schuldenaren alleen maar groter.







Duizenden euro's
Slachtoffers krijgen soms rekeningen van duizenden euro's, zonder dat hun geldproblemen zijn opgelost. 'Iedereen kan een website beginnen en zich bewindvoerder, financieel adviseur of budgetcoach noemen. Door dat massale aanbod ziet de consument door de bomen het bos niet meer,' zegt voorzitter Jan Mastwijk van de branchevereniging.

De Nederlandse Vereniging van Schuldhulpverlening is bezorgd over het lot van schuldenaren. 'Het gaat hier om een groeiend aantal kwetsbare burgers die in een benarde financiële situatie verkeren,' zegt NVVK-voorzitter Joke de Kock.

'Vaak gaan financiële problemen gepaard met emotionele problemen. Deze mensen verdienen adequate hulp en die wordt niet geboden door deze bureaus.' Budgetvoorlichter Nibud adviseert schuldenaren om altijd te controleren of hulpverleners zijn aangesloten bij een branchevereniging als het NVVK.

Bron

1 opmerking:

  1. Nederland... een land met zoveel (onnodige) regels, waar je wel een eigen bedrijf kan starten en jezelf mogen voordoen en legaal uiten als professional.

    BeantwoordenVerwijderen