zondag 26 augustus 2012

Mysterieus Noors pakketje na eeuw geopend

Een verzegeld pakketje uit de Noorse stad Sel dat al 100 jaar ongeopend bleef, is zojuist uitgepakt. De inhoud was vooral van historische waarde. Krantenknipsels, een sjerp van de koning, telegrammen en protocollen uit de vorige eeuw werden uit het pakket gehaald. Tot grote vreugde van de museumdirecteur, die het pakketje opende, maar de zaal vol met mensen bleef enigszins vertwijfeld achter.

De allereerste burgemeester van Sel, Johan Nygaard, stelde het pakket samen in 1912 en plakte het dicht. Op het pakket schreef hij dat het pas geopend mag worden in 2012. Het pakketje woog iets meer dan drie kilo, was 40 centimeter breed en 28 centimeter lang en heeft de Eerste en Tweede Wereldoorlog overleefd doordat het al die tijd in archieven en kluizen zat opgeborgen.

Vooraf had niemand een idee wat er in het pakket zou kunnen zitten. "We hebben geen idee wat erin zit. Het is ontzettend spannend! Er kunnen historische documenten in zitten, of de 'Blue Star'-diamant die bij het zinken van Titanic verloren is gegaan", zegt museumdirecuter Voldheim tegen de Noorse krant VG Nett

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten