donderdag 30 augustus 2012

Jongen vindt walvisbraaksel van 10.000 pond

Een Britse schooljongen heeft een stukje zeldzaam walvisbraaksel gevonden dat maar liefst tussen de 10.000 en 40.000 pond waard kan zijn. Officieel heet het braaksel ambergris, een wasachtig goedje afkomstig uit het darmenstelsel van walvissen.

De achtjarige Charlie Naysmith uit Station Road, Christchurch, deed de ontdekking bij Hengistbury Head, dit tot grote verbazing van zijn ouders. Het braaksel ziet er namelijk uit als een steen, waardoor de meeste mensen er aan voorbij zouden lopen. Maar Charlie was nieuwsgierig genoeg om het op te rapen en dat is maar goed ook, want hij en zijn ouders kwamen tot de ontdekking dat de steen maar liefst tussen de 10.000 en 40.000 pond waard is, meldt Daily Echo.

Huis voor dieren
Charlie is dol op natuurwandelingen met zijn klas in het gebied waar hij het braaksel aantrof. Hij probeert nu te beslissen wat hij gaat doen met de opbrengst van zijn vondst. Hij denkt eraan een huis voor dieren te bouwen. 'Charlie is echt in de natuur geïnteresseerd. We hebben ontdekt dat amber vrij zeldzaam is en we wachten op wat meer informatie van mariene biologen,' vertelt vader Alex. De familie is verteld dat het onwaarschijnlijk is dat er meer grijs ambergris zal worden gevonden in hetzelfde gebied.







Parfum
Ambergris wordt gebruikt als geurstof bij de productie van parfum.
Een theorie is dat amber wordt gevormd uit de verteerde rugschilden van inktvissen, het hoofdvoedsel van potvissen. Omdat soms delen van de harde, snavelachtige bek van inktvissen in amberklompen worden gevonden, is een verklaring dat amber wordt gevormd om deze harde onverteerbare delen makkelijker het darmstelsel van de potvis te laten passeren, zo meldt Wikipedia. Klompen van wel 45 kilo drijven vervolgens op zee rond. Ze worden opgepikt door vissers, soms worden de stukken gewonnen bij het slachten van potvissen.

Ambergris heeft in eerste instantie een vieze geur, maar na jaren drijven in zee en blootstelling aan zon en zout wordt het een compacte steen die aanvoelt als was en een zoete geur heeft. Maar aangezien het gris zo zeldzaam en duur is wordt het niet vaak in parfum gebruikt. Om de geur van ambergris na te bootsen zijn er diverse synthetische geurstoffen ontwikkeld.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten