dinsdag 28 augustus 2012

New Orleans evacueert duizenden inwoners voor orkaan Isaac

De tropische storm Isaac is zich aan het ontwikkelen tot een orkaan en zal zelfs eentje van categorie 2 zijn wanneer hij woensdag aan land gaat in de buurt van New Orleans. Het is de eerste keer in de zeven jaar na Katrina dat de stad een storm van dit kaliber over zich heen gaat krijgen, de noodtoestand is afgekondigd en en er is al begonnen met grootscheepse evacuaties.

In Florida zitten ondertussen tienduizenden vliegtuigreizigers vast nadat door de storm gisteren bijna duizend vluchten werden geschrapt, maar doordat de storm zich westwaarts beweegt, zouden de meeste vluchten vandaag wel hervat kunnen worden.

Volgens het National Hurricane Center gaat Isaac woensdag - en da's dan exact zeven jaar na Katrina - aan land ergens tussen Morgan City in Lousiana en Destin in Florida. Dat zal gepaard gaan met wind met snelheden tussen 154 en 177 kilometer per uur.







53.000 inwoners van de laagst gelegen delen van New Orleans hebben al een evacuatiebevel gekregen. In 14 andere districten van de stad is er voorlopig een omroep om op vrijwillige basis te evacueren. Ook in kustplaatsjes van Alabama (ondermeer in de havenstad Mobile) wordt geavacueerd. Ook de gouverneurs van Mississippi en Alabama hebben de noodtoestand afgekondigd.

De implicaties van de voorspelde kracht van Isaac zijn dan ook niet min. Op sommige plaatsen wordt 50 centimeter regenval verwacht, maar het ergst is de te verwachten stormvloed (het opstuwen van zeewater door wind). Die bedraagt wellicht tussen 2 en 3 meter voor woonwijken die nog niet beschermd worden door het verbeterde dijksysteem in New Orleans.

New Orleans en de Mississippidelta zijn erg vatbaar voor stormvloeden omdat de zee er ondiep is, en een orkaan van kracht twee het water van het zeeoppervlak tot de bodem in beweging zet.

Een vijftigtal olieplatformen in de Golf van Mexico zijn ontruimd. Isaac eiste al tien doden in Haiti en in de Dominicaanse Republiek.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten