vrijdag 5 oktober 2012

Douane neemt 40.000 nepmedicijnen in beslag

Bij een internationale douane-operatie zijn in Nederland ruim 40.000 doseringen namaakgeneesmiddelen in beslag genomen. Dat meldde een woordvoerder van de fiscale opsporingsdienst FIOD vrijdag. De grootschalige operatie, Pangea V. genaamd, werd eind september uitgevoerd in honderd landen.

De Nederlandse douane controleerde ruim 8500 post- en koerierszendingen. In 90 gevallen werden illegale geneesmiddelen in beslag genomen, waaronder kalmeringsmiddelen, antidepressiva, pijnstillers, erectiemiddelen en antibiotica. Ook zijn veel afslankmiddelen onderschept met verboden ingrediƫnten die voor ernstige bijwerkingen kunnen zorgen, maar die niet op de verpakking worden vermeld.

'In Nederland zijn geen aanhoudingen verricht, maar de douane heeft wel informatie doorgegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die kijkt of dat nog zou moeten', aldus de FIOD-zegsvrouw. Naast medicijnen werden er in Nederland ook verdovende middelen, (stroomstoot)wapens, grondstoffen voor amfetamines, sigaretten, beschermde planten en namaakproducten onderschept.

Wereldwijd werden 6740 postpakketten in beslag genomen met daarin 3.758.000 doseringen. De totale opbrengst was goed voor zo'n 10 miljoen dollar. In totaal 79 mensen werden gearresteerd.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten